Hlavní obsah

Moskva slíbila otevření humanitárních koridorů, některé vedou jen do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská armáda zastaví v pondělí v 08:00 SEČ palbu a otevře humanitární koridory ze čtyř měst, a to Kyjeva, Charkova, Sumy a Mariupolu, napsala agentura TASS s odvoláním na armádní velitelství. Evakuaci mají řídit ruské ozbrojené síly. Z map ruské agentury RIA Novosti vyplývá, že některé koridory vedou jen do Ruska a Běloruska, upozornila agentura Reuters. Aktuální informace o situaci zatím nejsou k dispozici.

Foto: Jedrzej Nowicki/agencja Wyborcza, Reuters

Lidé opouštějí Irpiň.

Článek

„Vzhledem ke katastrofální humanitární situaci a jejímu prudkému vyostření ve městech Kyjev, Charkov, Sumy a Mariupol, jakož i na osobní žádost prezidenta Francie Emmanuela Macrona směřovanou prezidentovi Ruské federace Vladimiru Vladimiroviči Putinovi, ruské ozbrojené síly pro humanitární účely 7. března od 10:00 zastavují palbu a otevírají humanitární koridory,“ píše se v prohlášení.

Rusové verbují syrské bojovníky pro dobývání měst na Ukrajině

Evropa

Podle map publikovaných agenturou RIA Novosti povede humanitární koridor z Kyjeva do Běloruska a civilisté z Charkova budou moci projít pouze do Ruska. Koridory z Mariupolu a z města Sumy povedou do Ruska i do jiných ukrajinských měst. Koridor z Kyjeva povede do běloruského Homelu s následnou leteckou přepravou do Ruské federace.

Ozbrojené síly Ruské federace budou v humanitárních koridorech řídit evakuaci, a to i s pomocí dronů, pokusy ukrajinské strany narušit evakuaci jsou nesmyslné, uvedlo velitelství ruských sil.

„Upozorňujeme, že všechny pokusy ukrajinské strany znovu oklamat Rusko a celý civilizovaný svět při narušení humanitární operace, údajně vinou Ruské federace, jsou tentokrát zbytečné a nesmyslné,“ uvedlo velitelství.

Na Ukrajině to jde podle plánu, říkal Putin tureckému prezidentovi

Evropa

O zastavení palby a otevření humanitárních koridorů informovala ruská strana OSN, OBSE a Mezinárodní výbor Červeného kříže. „Tyto informace byly sděleny příslušným strukturám OSN, OBSE, MVČK a dalším mezinárodním organizacím prostřednictvím všech dostupných informačních zdrojů, včetně médií,“ poznamenalo velitelství.

Prohlášení zdůrazňuje, že od oficiálních kyjevských úřadů i od vedení uvedených měst se očekávají konkrétní kroky. „Požadujeme od ukrajinské strany důsledné plnění všech podmínek pro vytvoření humanitárních koridorů ve vyjmenovaných směrech a zajištění organizovaného stažení civilistů a cizích občanů,“ uvádí se v prohlášení.

Klid zbraní ruská armáda vyhlásila u východoukrajinských měst Mariupol a Volnovacha již v sobotu, ale nedodržoval se. Místní úřady uvedly, že ho nedodržovaly ruské síly. Evakuace obyvatelstva se musela odložit.

Reklama

Výběr článků

Načítám