Hlavní obsah

Další zvěrstva ruských vojáků. Znásilněna byla nezletilá dívka i 78letá babička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další případ znásilnění ukrajinských žen ruskými vojáky zveřejnil ve středu německý deník Bild, který mluvil s teprve šestnáctiletou Dášou. Ta se v malé vesnici Krasnivka v Chersonské oblasti stala další obětí barbarského řádění ruské armády. Některé ženy však o svých traumatech zatím mluvit nedokážou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krasnivka byla, podobně jako řada dalších vesnic v březnu okupována ruskými jednotkami. „Obsadili nás asi tři týdny po začátku invaze. Byli ve vesnici asi 14 dní a zpočátku se chovali docela normálně,“ řekla reportérovi Bildu mladá žena.

Situace se však rapidně změnila, když vojáci našli u lidí zásoby vodky a začali se opíjet.

Ukrajinský policista: Znásilňování neměli Rusové ve strategii, zahlazovali stopy vraždami

Válka na Ukrajině

„Hledali mladé ženy, ale i babičky. Ptali se, jak se jmenují a kolik jim je let. Rodiny musely ukrývat ženy ve sklepech,“ popsala Dáša, která narazila na vojáky, když večer odešla ze sklepa nahoru, aby přinesla matce a čtyřem sourozencům něco k jídlu. Její otec žije na druhé straně vesnice.

„Byli tam dva vojáci, mluvili i s mojí matkou, tu pustili a mě vzali s sebou. Jeden z nich byl opilý a řekl mi, abych se svlékla, na což jsem mu odpověděla, že se svlékat nebudu. Namířil na mě zbraní a řekl, že mě zastřelí, pokud to neudělám, tak jsem to udělala. Střízlivý voják říkal tomu opilému, aby mě nechal být, dokonce mu říkal, že jestli mě nenechá, tak do půl hodiny přijede s dalšími vojáky a bude mít problém. Ale neposlechl ho,“ popsala Dáša, která s vojákem zůstala sama v pokoji, zatímco zbytek rodiny byl ve vedlejší místnosti.

Sklep hrůzy: Rusové v Buči znásilnili asi 25 žen a dívek, některé jsou těhotné

Válka na Ukrajině

„Řekla jsem mu, že je mi teprve 16 a jsem v šestém měsíci těhotenství, on mi ale řekl, že dítěti se v tomhle stádiu těhotenství nic nestane, že to je normální. Prosila jsem ho, aby mě nechal a nedotýkal se mě. Když jsem se bránila, tak mě škrtil a mířil na mě zbraní. Asi půl hodiny mě znásilňoval,“ řekla.

Opilý voják si po znásilnění odvedl Dášu s sebou na místo, kde přebývali další vojáci. Tam se ji pokusil opít a znovu znásilnit. Neustále jí přitom vyhrožoval zastřelením. Mezi ostatními vojáky přitom tvrdil, že s ním Dáša přišla dobrovolně.

Ušetřete manželku, je těhotná, prosil Rusy muž v Buči. Marně

Válka na Ukrajině

„Jednoho z těch vojáků jsem kopla do nohy, aby pochopil, že potřebuji pomoc. Ale nepochopil to a odešel. Až jiní dva vojáci mě později odvedli zpátky domů. Řekli, že případ vyřeší a že násilníka možná dokonce zastřelí. O tři dny později ho přivedli k nám domů, ale všechno popřel a obvinil mě, že jsem si historku vymyslela. Nezastřelili ho,“ uvedla Dáša, které nebylo umožněno z vesnice odejít ani po znásilnění.

„Řekli nám, že toho víme příliš. Varovali nás, že je to všude okolo zaminované. Až když Rusové z vesnice odjeli, tak pro nás poslali autobus a my jsme mohli odjet do bezpečí,“ vysvětlila.

Čeští kriminalisté prověřují válečné zločiny na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Seniorka se bojí hanby

V Krasinvce nebyla Dáša jedinou znásilněnou ženou. Vojenská správa ve městě Kryvyj Rih, kam byli obyvatelé vesnice evakuováni, uvedla, že zaznamenala nejméně dva případy.

Kromě případu Dáši se mělo jednat i o znásilnění 78leté ženy. Ta však o incidentu odmítla veřejně mluvit. Deníku Bild pouze sdělila, že nechce po zveřejnění příběhu do smrti žít v hanbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám