Hlavní obsah

Sklep hrůzy: Rusové v Buči znásilnili asi 25 žen a dívek, některé jsou těhotné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buča

Ukrajinské město Buča se stalo dějištěm těch nejstrašnějších válečných zločinů ruské agrese. Sklep v jednom z domů tu okupanti během svého řádění proměnili v mučírnu. Asi 25 dívek ve věku mezi 14 a 24 lety bylo znásilněno, devět z nich je nyní těhotných, oznámila ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Jedna ze znásilněných Ukrajinek promluvila pro BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Asi 25 dívek a žen ve věku 14 až 24 let bylo během okupace systematicky znásilňováno ve sklepě jednoho domu v Buči. Devět z nich je těhotných,“ uvedla.

„Ruští vojáci jim řekli, že je budou znásilňovat tak dlouho, až nebudou už nikdy chtít mít s žádným mužem sexuální styk. Zabrání jim tak mít ukrajinské děti,“ popsala ombudsmanka.

Doufám, že nás naši muži pomstí, říká znásilněná z Chersonu

Válka na Ukrajině

Takových případů jsou desítky, zřejmě spíše stovky. S jednou takovou obětí, padesátiletou Annou, hovořila britská veřejnoprávní stanice BBC. Jméno ženy bylo z bezpečnostních důvodů pozměněno.

Osudného dne 7. března seděla doma se svým manželem, když vtrhli dovnitř cizí vojáci.

„Mířil na mě pistolí a odvedl mě do nedalekého domu. Přikázal mi: ‚Svlékni se, nebo tě zastřelím.‘ Neustále mi vyhrožoval, že mě zabije, pokud neudělám, co mi řekl. Pak mě začal znásilňovat,“ popsala útok.

Agresor byl podle ní mladý, hubený Čečenec spřízněný s ruskou armádou.

Sabotáž v Rusku. U hranic s Ukrajinou někdo zničil koleje používané k invazi

Válka na Ukrajině

„Zatímco mě znásilňoval, vstoupili další čtyři vojáci. Myslela jsem, že je se mnou konec. Ale oni ho odvedli. Už jsem ho nikdy neviděla,“ řekla. Věří, že ji zachránila samostatná jednotka ruských vojáků.

Manžel ji chtěl zachránit, ale zabili ho

Anna se vrátila domů, kde našla svého manžela s prostřeleným břichem.

„Snažil se běžet za mnou a zachránit mě, ale trefili ho,“ řekla Anna. Chtěla ho odvézt do nemocnice, ale vzhledem k probíhajícím bojům to nebylo možné. Annin manžel nakonec svým zraněním o dva dny později podlehl.

Lipavský: Česko chce během předsednictví EU řešit odstřihnutí od ruské ropy

Domácí

Anna plakala po celou dobu, co s reportéry hovořila, píše v článku BBC. Nyní je v kontaktu s lékaři a dostává se jí psychologické pomoci. Svého manžela pohřbila na zahradě.

Ruští vojáci u ní strávili ještě několik nocí. Vyhrožovali jí, že ji zastřelí, pokud jim neodevzdá manželovy cennosti.

„Když odešli, našla jsem tu po nich drogy a viagru. Fetovali a byli často opilí. Většina z nich jsou vrazi, násilníci a lupiči. Jen pár z nich je v pořádku,“ popsala.

Tribunál, který by soudil Putina

Ve stejné ulici, jen o pár domů dál od Anny, měl stejný násilník sexuálně zneužít další ženu, které bylo kolem 40 let. Podle sousedů ji vytáhl ven a držel ji v jednom z prázdných domů. Na matraci i na prostěradle jsou velké skvrny od krve.

Střet s protiruskými silami na Ukrajině byl nevyhnutelný, prohlásil Putin

Evropa

V rohu místnosti je na zrcadle zanechaný vzkaz napsaný rtěnkou. Zanechali ho tam ruští vojáci, kteří ženu nalezli mrtvou. „Řekli mi, že byla znásilněna, měla podříznutý krk, a tak vykrvácela. Říkali, že tam bylo hodně krve,“ popsala jedna z místních obyvatelek.

Ukrajina požaduje, aby OSN zřídila zvláštní tribunál, který by osobně soudil Vladimira Putina pro obvinění z válečných zločinů, včetně znásilnění.

„Chci se Putina zeptat, proč se tohle děje,“ řekla britským novinářům Anna. „Nerozumím tomu. Přece nežijeme v době kamenné, tak proč nemůže vyjednávat? Proč okupuje a zabíjí?“ ptá se.

Reklama

Výběr článků

Načítám