Hlavní obsah

Ušetřete manželku, je těhotná, prosil Rusy muž v Buči. Marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buča

Starosta ukrajinského města Buča Anotolij Fedoruk, o němž během ruské okupace nebyly žádné zprávy, se celou dobu skrýval v obci. V obsáhlém rozhovoru s webem Ukrajinska pravda nyní vylíčil, jak se štěstím vyvázl z rukou ruských vojáků, kteří ho prý zastavili před jeho vlastním domem. Byl svědkem, jak okupanti zavraždili několik civilistů včetně těhotné ženy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z masového hrobu v Buči vytáhli 46 těl, probíhá jejich identifikaceVideo: Reuters

 
Článek

Fedoruk novinářům popsal, jak se zpočátku skrýval s několika spolupracovníky v domě v centru Buče. Blízko odhalení se prý ocitl, když se rozhodl vrátit k sobě domů pro některé věci.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Starosta města Buča Anatolij Fedoruk informoval, že úřady dosud objevily těla 403 lidí, o nichž se domnívají, že je zabili ruští vojáci za dobu, co oblast okupovali. Počty takto nalezených těl stále rostou.

„Viděl jsem, že dveře domu jsou už otevřené. Napadlo mě, že jde o rabování, a chtěl jsem utéct, ale pak se za mnou objevila zbraň,“ popsal starosta města. Ruské hlídce namluvil, že starosta už z města odjel a že on je zaměstnanec technických služeb a dává sousedům pozor na domy.

Mariupol je Buča krát sto, popisuje lékařka

Válka na Ukrajině

Nejhorší je úplná bezmoc

Zachránilo jej prý to, že uvnitř nevisela žádná jeho fotografie. Ruští vojáci po něm chtěli pas, Fedoruk se ale vymluvil, že jej u sebe nemá a že pro doklad mohou dojít k němu domů. Po cestě hlídku vyrušil hovor z vysílačky a Rusové ho nechali jít s tím, že jim doklad ukáže příště.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Starosta ukrajinského města Buča Anotolij Fedoruk provází předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou.

Pak se starosta dle svých slov skrýval na různých adresách včetně chatové osady na okraji města. Z úkrytu viděl, jak Rusové na kontrolním stanovišti postříleli tři rodiny, které se snažily v autech dostat z města.

Prostřelil mi kapuci, řekl chlapec, který přežil v Buči

Válka na Ukrajině

O život připravili i ženu, jejíž manžel prosil o ušetření jejího života s tím, že je těhotná. „Nejhorší pocit je, když to vidíte a slyšíte, ale jen bezmocně a bezradně sedíte,“ řekl starosta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z masového hrobu v Buči vytáhli 46 těl, probíhá jejich identifikace.Video: Reuters

Po stažení Rusů z Buče svět obletěla zpráva o nalezených stovkách mrtvých civilistů. Dosud byla objevena těla nejméně 403 lidí. Moskva odpovědnost odmítá.

Lukašenko přišel s další absurditou: Za masakr v Buči můžou Britové

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám