Hlavní obsah

Britský premiér varoval před pokusy o opětovnou normalizaci vztahů s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský premiér Boris Johnson varoval, že by se Západ po ruské invazi na Ukrajinu neměl snažit vztahy s Ruskem urovnat. Tvrdí, že by to byla chyba. Dodal, že Putin podle něj invazi na Ukrajinu zahájil, protože se obával její svobody a demokracie, a že pokud by Rusko zvítězilo, znamenalo by to budoucí zastrašování v Evropě od Baltského až po Černé moře.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Pokusit se teď znovu normalizovat vztahy s Putinem, tak jako jsme to udělali v roce 2014, by znamenalo dopustit se té stejné chyby,“ řekl Johnson, který počínání Kremlu označil za barbarský útok na nevinné civilisty.

Britský premiér Boris Johnson s těmito slovy vystoupil v sobotu na konferenci konzervativců  v Blackpoolu. V publiku byl podle serveru The Guardian také ukrajinský velvyslanec ve Spojeném království spolu s ministryní zahraničí Liz Trussovou a ministrem obrany Benem Wallacem.

Putin v přímém přenosu chválil ruské vojáky, státní televize ho uťala

Válka na Ukrajině

„Putin musí skončit. Nastal bod zlomu pro celý svět a je to zároveň okamžik volby. Musíme si zvolit mezi svobodou a útlakem. Konec svobody na Ukrajině bude znamenat konec jakékoli naděje na svobodu v Gruzii a poté v Moldavsku. Bude to znamenat začátek nové éry zastrašování ve východní Evropě od Baltského až po Černé moře,“ doplnil podle BBC šéf britské vlády.

Vyjádřil se také pesimisticky k možnosti, že by mohl být Putin sesazen a že by v zemi mohla vzklíčit demokracie a svoboda. Johnson dodal, že Británie musí nyní podniknout „odvážné kroky nutné k ukončení naší závislosti“ na ruské ropě a plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám