Hlavní obsah

Babiš: Karanténa pro Prahu je nesmysl, když tak pro celou zemi. Ale není to na pořadu dne

Aktualizováno

Vyhlášení karantény kvůli šíření koronaviru jen pro Prahu označil premiér Andrej Babiš (ANO) za nesmysl. Pokud karanténu bude vláda zvažovat, vyhlásí ji pro celý stát, to však nyní není téma, řekl Babiš po pátečním mimořádném jednání vlády. Opět vyzval lidi, aby nenakupovali zásoby.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš

Článek

„O karanténě Prahy určitě neuvažujeme. To, co dělá Rakousko, které dalo do karantény některá města, nebudeme dělat. Situace se ale mění každou hodinu. Když bude potřeba, tak přikročíme ke karanténě celé ČR. Ale zdůrazňuji, zatím to není téma," odpověděl Babiš na dotaz deníku Právo.

„Opatření, ke kterým jsme přistoupili, jsou jedna z nejtvrdších v Evropě, děláme věci, za které nás kritizuje Brusel i některé státy. Naší prioritou je ale ochránit naše lidi, v žádném případě nechceme, aby se u nás stalo to, co v Itálii, kde mají přes 17 tisíc nakažených, kde jich dnes (v pátek) přibylo 2500 a 250 lidí zemřelo," dodal.

Bruselu se nelíbí uzavírání hranic

Koronavirus

Premiér v pátek opět vyzval lidi, aby nevykupovali obchody. „Není důvod se obávat, že by nebyly potraviny. Prosím vás o to dost, není potřeba nakupovat zásoby," zdůraznil. Obchodní řetězce jsou podle něj dobře zásobeny.

Totální selhání odběrů v Praze: Muže s příznaky a kontaktem s nakaženými poslali domů. Nic nebylo připravené

Koronavirus

Přijatá vládní opatření se podle něj netýkají dovozu potravin, ten prý nebude nikdy ohrožen, ani v případě eventuálního vyhlášení karantény pro celý stát. Sklady řetězců jsou podle něj „narvané potravinami”.

Brazilský prezident popřel zprávy, že má koronavirus

Koronavirus

O uzavření či omezení doby provozu obchodních center vláda podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v pátek nehovořila.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ale v rozhovoru pro Radio Z uvedl, že se dá očekávat v horizontu zhruba deseti dnů, že by ve velkých supermarketech měla být k dispozici jen potravinová centra s přístupem z ulice, bez možnosti vstupu do velkých vnitřních prostor nákupních center.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám