Hlavní obsah

Na Evropu se žene vichr, který na Island udeřil silou hurikánu

Silný vichr spolu s vydatnými srážkami bude v následujících dnech sužovat západní a severozápadní Evropu, varují meteorologové. Vítr by měl v nárazech dosahovat rychlosti až 110 km/h. Turbulentní počasí bude mít nejprve na svědomí hluboká tlaková níže jménem Toni, v sobotu by měla dorazit další tlaková níže, upozorňuje německá meteorologická služba DWD.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na Islandu bojují se silným větremVideo: Reuters

 
Článek

Hluboká tlaková níže v úterý řádila nad Islandem. Ve svém středu nad ostrovem měla tlak jen 960 hPa. Oblast postihla silná bouře, kterou doprovázelo husté sněžení a vítr o síle srovnatelné s hurikánem páté kategorie. Na horské stanici Skálafell byla naměřena síla větru 257 km/h, v Reykjavíku dosáhl vítr v nárazech rychlosti 120 km/h. Sever Islandu byl odříznut od dodávek elektrické energie.

„Ve čtvrtek začne zesilovat vítr nad Velkou Británií. V Irsku se nárazy větru zastaví až na 100 km/h a ve Francii se očekávají nárazy větru o rychlosti do 90 km/h,“ uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Během noci na pátek začne vítr zesilovat v zemích Beneluxu, v Dánsku a v Německu. Na severu by měl vítr podle předpovědních modelů dosahovat rychlosti až 110 km/h, v ostatních oblastech budou nárazy dosahovat rychlosti kolem 90 km/h.

Sněžení přejde v intenzivní déšť

Na západ Německa přinese tlaková níže vydatné dešťové srážky, ve zbytku země by mělo začít sněžit, a to dokonce i v nížinách. Postupně by se měly zvyšovat teploty a sněžení se změní na intenzivní déšť. Němečtí meteorologové proto varují před tvorbou náledí.

„Větrno bude v pátek také ve Španělsku, Itálii a Česku. Tady vítr dosáhne rychlosti do 55 km/h, v horských oblastech 75 km/h,“ dodala Honsová.

O víkendu se oteplí až na 10 stupňů

Počasí

Reklama

Související články

Sněhová bouře ochromila cestování v USA

Hromadné nehody, uzavřené silnice, zrušeno více než 900 letů, dalších zhruba 7000 jich bylo zpožděno. Tak vypadá situace ve Spojených státech, které zasáhla...

O víkendu se oteplí až na 10 stupňů

Počasí v Česku budou až do neděle ovládat jednotlivé frontální systémy, které sice přinesou oblačnost, srážky ale budou jako obvykle zanedbatelné. Zato teploty...

Výběr článků

Načítám