Hlavní obsah

Zavřené knihovny půjčují aspoň elektronické knihy

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovny byly zavřeny kvůli pandemii koronaviru stejně jako řada dalších kulturních institucí. Naštěstí pro čtenáře však mnoho z nich půjčuje elektronické knihy pro čtečky, mobily a tablety, někdy i počítače a Windows. Přečíst si je můžou v případě jedné z nich i lidé, kteří nepatří k registrovaným čtenářům. Tuto velkorysou službu standardně nabízí Městská knihovna v Praze.

Foto: ČTK

Čtečky jsou pojítkem mezi čtenáři a knihovnami.

Článek

Když se před lety začaly mezi lidmi šířit první čtečky, nový formát leckterého fanouška literatury nejdřív zaujal a vzápětí odradil. Nabídka titulů byla slabá, investice mnohým nestála za to. Dnes se však při pohledu do katalogů knihoven, které půjčují e-knihy, dá říct, že si vyberou všichni. Jak milovníci současné literatury, klasiků i populárně naučných titulů, tak zájemci o učebnice a cizojazyčnou literaturu.

Pražská městská knihovna, která je v Česku v půjčování e-knih průkopníkem, elektronické knihy sama vydává. Produkci jiných vydavatelů nenabízí. Zpočátku se soustředila na starší díla, k nimž už vypršela autorská práva.

Zahájila v roce 2009 kompletním vydáním Karla Čapka, pokračovala dalšími klasiky. Dnes publikuje už i současné autory, v katalogu jsou jména Miloš Urban, Petra Hůlová, Michal Viewegh či Radka Denemarková. Ze starší generace například Josef Škvorecký, Karel Šiktanc, Ladislav Fuks nebo Bohumil Hrabal.

Zaměření na českou beletrii

Letos by měla vyjít třeba Cesta na jih od Michala Ajvaze, Magorův zápisník od Ivana Martina Jirouse, ale i jedna z klasických českých detektivek Václava Erbena s kapitánem Exnerem.

„Převážně se zaměřujeme na českou beletrii, včetně té současné. Snažíme se získávat autorská práva od dědiců nebo samotných spisovatelů,“ vysvětlila mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

V nabídce už jsou téměř dva tisíce titulů. Tempo vydávání se zrychluje, nyní knihovna produkuje tři sta e-knih ročně, čímž se zařadila k nejaktivnějším domácím vydavatelům. A protože kvůli pandemii koronaviru předpokládá i delší omezení provozu a rostoucí zájem o elektronické výpůjčky, začala plánované edice ještě posilovat. Každý den by měl být k dispozici nový titul.

Dostupné jsou z nových webových stránek Městské knihovny v Praze. Přímá adresa je www.e-knihovna.cz, nebo je možné vyhledávat je v katalogu. Stahují se zdarma, ve třech různých formátech vhodných pro mobilní telefony, čtečky i klasické desktopy.

V literární Belgii táhne Amélie Nothombová

Kultura

Skandinávské detektivky

Kdo si potrpí na zahraniční bestsellery, například současné skandinávské detektivky, ale i na aktuální českou tvorbu, vybere si také v nabídce některé z mnoha veřejných knihoven, které spolupracují s Palmknihami (e-reading.cz), případně s Flexibooks. Uspějí však jen registrovaní čtenáři. Jelikož knihovny za uskutečněné výpůjčky zmíněným platformám platí, nemohou si dovolit poskytovat službu všem zájemcům.

„Zpočátku jsme měli v nabídce několik set titulů, dnes je to už více než deset tisíc e-knih. Většinou je to současná beletrie,“ uvedla Zuzana Hájková z Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích.

K dispozici je například nejnovější Jo Nesbøa, detektivka Nůž z podzimu loňského roku, ale také české novinky Klub divných dětí Petry Soukupové, Vrány Petry Dvořákové nebo Mona Bianky Bellové.

Společný projekt s Palmknihami zahájila českobudějovická knihovna před šesti lety jako první. Od té doby ji následovala řada dalších veřejných knihoven. Jejich seznam lze najít na webových stránkách Palmknih.

Pro čtenáře, kteří tuto službu ještě nevyužili, Hájková poskytla stručný návod. Postup je stejný i v případě dalších veřejných knihoven, které spolupracují se stejnými platformami. Zájemci se nejdřív musí registrovat na Palmknihách či Flexibooks, případně na obou, a potom si stáhnou do čtecího zařízení jejich aplikace. V katalogu své knihovny si vyberou e-knihu, požádají o půjčení a v aplikaci si ji pak stáhnou. To vše zabere jen pár minut.

A co českobudějovická knihovna už zjistila o svých čtenářích e-knih? Podle průzkumů se řada z nich registrovala jen kvůli této nové službě. Navzdory očekávání ji ale nevyužívá nejvíc nejmladší generace. Zájem roste u čtenářů nad třicet let, nejvíce si půjčují čtyřicátníci, následují padesátníci. Ani starším však nejsou nové formáty knih cizí. Nejstarší českobudějovické čtenářce e-knih je 91 let.

Přeběhlík oslňuje sedmdesát let po napsání

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám