Hlavní obsah

Halloween u nás i ve světě. Dlabete dýni, nebo jako památku zesnulých uznáváte jen Dušičky?

Konec října a začátek listopadu je staletí věnován oslavám zesnulých. V každé kultuře jsou jiné zvyky, ale i díky globalizaci se hlavně poslední roky prolínají různé obyčeje. Světem se šíří hlavně slavení Halloweenu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Jak se slaví Halloween u nás a ve světě?

Článek

Halloween: původ, termín a význam svátku

Halloween, jehož název je odvozen od „All Hallow Even“, tedy „předvečer Všech svatých“, se slaví 31. října. Pochází z Irska, kde se v tento den slavil Samhain neboli pohanský svátek, který oslavoval konec léta a prolínal se při něm svět živých a mrtvých.

Věřilo se, že v noci z 31. října na 1. listopad se domů vracejí duše zemřelých a hledají pomoc příbuzných, aby mohli zpět do země mrtvých. Aby duchové nezabloudili, lidé jim svítili svítilnami z vydlabaných řep, místo nichž se později začaly používat dýně. Lidé se také převlékali do starých hadrů a malovali si obličeje, což se v určité podobě dochovalo dodnes - kostýmy a masky jsou oblíbené hlavně u dětí.

Prohlédněte si dům s tradičně nejlepší halloweenskou výzdobou

Tipy a trendy

Dušičky vs. Halloween v Česku

V České republice se Halloween také začal v posledních 20 letech slavit, ale jen částečně. Lidé si například zdobí domy dekoracemi (oblíbené jsou hlavně v podobě vydlabaných dýní, netopýrů, čarodějnických klobouků nebo černých koček), ale vynechávají fázi večera zvanou „trick or treat“.

Přitom právě „trick or treat“ je v anglosaských zemích, kde je Halloween nejvíc rozšířen, nejoblíbenější. Jde o to, že děti ve strašidelných kostýmech chodí po své čtvrti a ptají se sousedů, jestli jim dají něco na zub (jinak jim něco provedou).

Hlubší význam než Halloween mají u nás tradiční Dušičky neboli Svátek zesnulých. Ten se slaví den po Slavnosti Všech svatých, tedy 2. listopadu. Je to den, kdy lidé vzpomínají na své zemřelé příbuzné a přátele, navštěvují hřbitovy. Na rozdíl od Halloweenu to ale moc veselý svátek plný barev není. Nad hroby lidé stojí smutně a tiše vzpomínají na zesnulé…

Osvětlení inspirované zářícími dýněmi dodá podzimnímu interiéru kouzelnou atmosféru

Tipy a trendy

Halloween ve světě

Mrtví se neoslavují jen formou Halloweenu a Dušiček. Například japonští buddhisté mají festival Obon, při kterém posílají papírové lucerny po vodě, tančí tradiční tanec bon-odori a zapalují ohně.

A všichni také známe slavný mexický El Día de los Muertos, který se slaví po celé Latinské Americe. Oslavy probíhají od 1. do 2. listopadu. Lidé uklízí hroby svých milovaných a pokládají jim tam jídlo a pití, které měli zesnulí nejradši. Zatímco v jiných zemích jsou lidé na Dušičky smutní, Mexičani ne. Oslavy charakterizují pestrobarevně zdobené kostry a lebky, tanec a veselí. Rozhodně stojí za to vydat se někdy v tuto dobu do Mixquic, obce kousek od Mexico City, která je těmito bláznivými oslavami proslulá.

Hit Michaela Jacksona opět ožil, díky tisícovkám fanoušků

Koktejl

Film Halloween

S tímto obdobím je spojený i snímek Halloween. Původní film měl premiéru roku 1978, ale oblíbený horor se dočkal hned několika remaků. Hlavní postavou je Michael Myers, který utekl z blázince a brutálně vraždí všechny, kteří mu přijdou do cesty.

Halloweenské kostýmy podle celebrit

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám