Hlavní obsah

Na Ratha ve vězení zaútočil narkoman, řekl soudce

– Brno

Jednoznačně se polepšil, ve vězení pracoval jako lékař a v ordinaci se stal terčem útoku narkomana, vyjmenoval soudce brněnského městského soudu, co ho vedlo k rozhodnutí propustit předčasně na podmínku z vězení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Soud souhlasil s propuštěním Davida RathaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Někdejší politik ČSSD, který si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za korupci, zatím ale zatím ve vězení zůstává. Žalobkyně si podala stížnost, a rozhodnutí tak není pravomocné. Podle státního zastupitelství Rath neprojevil patřičnou sebereflexi.

O propuštění se zkušební sedmiletou lhůtou rozhodl senát brněnského městského soudu v čele s Josefem Tatíčkem.

„Odsouzený má nulovou trestní minulost, pro nápravu ve vězení udělal maximum. Pracoval ve vězení, dokonce je i terčem útoku narkomana, vidím to tak, že se státu i věznici snažil pomoci ve chvíli, kdy se epidemická situace velmi zhoršovala. I to patří do role polepšení,“ prohlásil soudce Tatíček.

Nějakou sebereflexi prokázal. Chápu, že se mu nechce říct otevřeně, co bylo v té krabici.
soudce

Dodal také, že přístup státního zastupitelství mu spíše pasuje do vleklé antipatie mezi Rathem a orgány činnými v trestním řízení.

„Polepšení na straně odsouzeného je jednoznačně dáno, má i velmi kladné hodnocení,“ prohlásil soudce Tatíček a upozornil zároveň, že Rathovi spoluodsouzení manželé Kottovi už jsou také z vězení venku.

Byla ustálená praxe, že člověk v nějaké pozici se snaží získat prostředky spojené s jeho politickou kariérou. Měl jsem to za běžnou praxi.
David Rath u soudu<br />

„Měl by okamžitě začít pracovat a ihned začít splácet zbytek peněžitého trestu,“ uvedl soudce.

Postoj státního zastupitelství ohledně Rathovy sebereflexe Tatíček nesdílí. „Nějakou sebereflexi prokázal. Chápu, že se mu nechce říct otevřeně, co bylo v té krabici,“ připomněl soudce krabici od vína, v níž byly peníze, s níž Ratha přistihla policie.

Soudce narážel na svůj předchozí dialog s Rathem. Když došlo na otázky na tělo, předvedl Rath řečnický výkon jako z časů jeho parlamentních projevů.

„Proč jste se toho dopustil s vaším vzděláním, zkušenostmi z politiky, možnostmi získat prostředky legální cestou? Proč jste k tomu korupčnímu chování přistoupil?“ zajímalo soudce.

Soud souhlasí s propuštěním Ratha. Ten ale ve vězení zůstává

Krimi

„Byl to souběh unikátních okolností. Každá strana, která chce uspět, potřebuje nosnou myšlenku, schopné lidi, kteří ji dokážou reprezentovat a dostatek peněz. Byla ustálená praxe, že člověk v nějaké pozici se snaží získat prostředky spojené s jeho politickou kariérou. Měl jsem to za běžnou praxi. Byl to tlak okolí, příležitost, ustálené zvyky ve vrstvě politické reprezentace a také chuť uspět, být pro stranu prospěšný,“ pustil se do složitého vysvětlování Rath.

„Přijal jste vědomě úplatek?“ nedal si pokoj soudce.

„Je tam dána ještě ústavní stížnost, neměl by být nucen k doznání,“ nelíbilo se to Rathovu obhájci Romanu Jelínkovi.

„Rozsudek to tak popisuje a já to akceptuji,“ kroutil se Rath.

Bývalý hejtman ve své výpovědi před soudem zdůrazňoval, že trestní stíhání pro něj byla dostačující zkušenost, aby něco podobného do konce života neudělal.

„Tehdy to byl souběh mnoha okolností, byl jsem hejtman, volební lídr, měl jsem blízko k vedení strany, a to způsobilo celý ten děj. Do něčeho podobného už se těžko někdy v životě dostanu a už ani nechci. Po zkušenosti z politiky a vězení se nechci dostat do pozice, kde se rozhoduje o veřejných zakázkách,“ řekl Rath.

Rath slibuje, že chce žít jinak a léčit. Soud řeší žádost o jeho propuštění

Krimi

Bývalý politik se podle svých slov snažil chovat za mřížemi co nejlépe a být užitečný.

„Vězeňská služba se potýká s velkým nedostatkem lékařů. Dostal jsem nabídku dělat lékaře v brněnské věznici. Jsem tam teď na plný úvazek ve zdravotním středisku. Sloužím soboty, neděle, noční služby a nechci za to žádný honorář. Kdybyste mě propustili, už mám nabídku pracovat normálně v brněnské věznici jako lékař na kratší úvazek,“ popsal s tím, že i za práci lékaře už dostal od věznice pochvaly.

Jednou se stal dokonce i terčem napadení, když jako lékař vyšetřoval drogově závislého muže, který nastupoval do vazby.

„Dělal jsem vstupní prohlídku a on najednou vyskočil, popadl nůžky, které byly na stole, a vrhl se směrem ke mně. Já jsem se snažil krýt, chytil jsem mu ruku a v tu chvíli zasáhl člen vězeňské služby,“ popsal Rath.

I moji synové mě potřebují, myslím, že potřebují i trošku tvrdší ruku, aby začali studovat jako před lockdownem.
David Rath

Rath rovněž narážel na peníze. „Pokud byste mě propustili, měl bych větší možnost splatit zbytek peněžitého trestu. Můj výdělek by výrazně stoupl,“ řekl s tím, že jako vězeň-lékař na plný úvazek dostává 15 tisíc korun. „Byl bych užitečný pro společnost, i moji synové mě potřebují, myslím, že potřebují i trošku tvrdší ruku, aby začali studovat jako před lockdownem,“ naplánoval si.

Podle státního zastupitelství by ale měl Rath i nadále zůstat ve vězení. Podle Ratha je to proto, že se mu státní zastupitelství mstí. Žalobce neobměkčilo ani to, že Rath působí za zdmi vězení jako lékař.

Vězeňská služba nasadí na covid jednotku vězně Kotta i Ratha

Krimi

„To je totiž obrovským benefitem pro něj. V minulosti to nebylo umožněno žádnému odsouzenému. Lékaři, který nevykonává svou praxi, klesá odbornost, o tom mluvil i sám odsouzený,“ uvedla státní zástupkyně Adriana Valcová.

To není taková sebereflexe, o které hovoří podmínky pro propuštění.
žalobkyně

„Jeho trestná činnost nabourala důvěru veřejnosti. Dnes řekl, že lituje svých chyb, že věřil nesprávným lidem a více nekontroloval, co se děje. On ale nebyl odsouzen jako nějaký pomocník, byl odsouzen jako hlavní pachatel. Podle mě to není taková sebereflexe, o které hovoří podmínky pro propuštění. Jaký vliv mělo jeho chování v nahlížení na politiky? Zradil důvěru veřejnosti,“ dodala žalobkyně.

Rathův obhájce Roman Jelínek logicky nesouhlasil. „Zažádal o zařazení do funkce lékaře ve chvíli, kdy republice hrozil covid. Bylo by pro něj jednoduší, kdyby zůstal ve své cele, kde by nebyl ohrožen jakoukoli nemocí. V případě propuštění má zajištěnou práci i ubytování. Trestná činnost se měla odehrávat v roce 2012, od té doby se ničeho nedopustil,“ horoval za jeho propuštění advokát.

Rath míří do vězení. Nevím, jak zaplatím 10 milionů, tvrdí

Domácí

„Stanovisko státního zastupitelství mě nepřekvapuje. Nemohu si to vyložit jinak, než se mi státní zastupitelství mstí. Já tomu rozumím, v minulosti jsem se k němu také nechoval s pokorou a skloněnou hlavou. Státní orgány by neměly být mstivé,“ prohlásil Rath s tím, že tomu rozumí i proto, že sám působil ve vysoké funkci a nelíbilo se mu, když jej někdo kritizoval.

„S veřejnými zakázkami a dotacemi už nikdy v životě nechci mít nic společného. Pokud by soud žádosti nevyhověl, požádal bych, aby mi soud napsal do odůvodnění, jak se tedy mám změnit. Já souhlasím, že moje činnost byla závažná, že se snížila důvěra veřejnosti, ale co s tím mám dneska dělat? Co mám tedy napravit na svém chování ve vězení? Já s tím nenadělám víc, než že řeknu, že mi je to líto. Bylo by čestnější, kdyby na rovinu řekli, že žádný nárok na propuštění nemám, i kdybych se choval jako anděl,“ útočil Rath.

Reklama

Související články

Soud poslal na Ratha exekutora

Krajský soud v Praze se obrátil na exekutora, aby vymohl zbytek peněžitého trestu na Davidu Rathovi, jedná se o pět milionů korun. Bývalý politik odsouzený...

Výběr článků

Načítám