Hlavní obsah

Rath slibuje, že chce žít jinak a léčit. Soud řeší žádost o jeho propuštění

Brno
Aktualizováno

Městský soud v Brně se v úterý na veřejném zasedání zabývá žádostí o podmíněné propuštění někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha, který si odpykává sedmiletý trest za korupci. Někdejší politik a poslanec, jinak povoláním lékař, má za sebou polovinu trestu. Podle svých slov už nechce být v pozici, kdy by rozhodoval o dotacích, a chce se věnovat lékařské praxi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath před budovou Krajského soudu v Praze (16. května 2019)

Článek

Návrhem se zabývá brněnský soud, protože Rath si trest odpykává ve věznici v Brně-Bohunicích. Žádost nepodal Rathův advokát, ale Svazu pacientů ČR.

Krátce po deváté hodině zahájil jednání soudce Josef Tatíček. Prošedivělého Ratha přivedla eskorta z vězení vnitřním prostorem soudu, nedostal se tak do kontaktu s čekajícími novináři.

Tehdy to byl souběh mnoha okolností, byl jsem hejtman, volební lídr, měl jsem blízko k vedení strany, a to způsobilo celý ten děj.
David Rath

Rath soudu řekl, že trest přijal a chce fungovat už jinak. „Myslím, že to byla dostačující zkušenost, abych něco podobného do konce života neudělal. Tehdy to byl souběh mnoha okolností, byl jsem hejtman, volební lídr, měl jsem blízko k vedení strany, a to způsobilo celý ten děj,” sdělil Rath.

Soud souhlasí s propuštěním Ratha. Ten ale ve vězení zůstává

Krimi

Na dotaz soudce, proč se dopustil krupce, Rath popisoval, jak před lety coby politik sháněl peníze pro partaj. „Každá strana, která chce uspět, potřebuje nosnou myšlenku, schopné lidi, kteří ji dokážou reprezentovat, a dostatek peněz. Byla ustálená praxe, že člověk v nějaké pozici se snaží získat prostředky spojené s jeho politickou kariérou. Měl jsem to za běžnou praxi. Byl to tlak okolí, příležitost, ustálené zvyky ve vrstvě politické reprezentace a také chuť uspět, být pro stranu prospěšný,“ popisoval Rath.

„Do něčeho podobného už se těžko někdy v životě dostanu a už ani nechci. Po zkušenosti z politiky a vězení se nechci dostat do pozice, kde se rozhoduje o veřejných zakázkách,“ zdůraznil Rath, který na cele seděl se svým spoluobžalovaným a taktéž lékařem Petrem Kottem. Ten je již na svobodě.

Bývalý politik se podle svých slov snažil ve vězení chovat co nejlépe a být užitečný. Za mřížemi pracoval jako lékař, za což měl dostat i pochvaly. Vězeňské službě podle Ratha lékaři citelně chybí a sám dostal nabídku v této pozici pracovat v brněnské káznici na kratší úvazek i po propuštění.

Rath chce na svobodu, požádal soud o propuštění

Krimi

Soudce zajímalo, proč Rath sám nepodal žádost o propuštění. „Čekal jsem, jestli nebude nařízeno jednání v té druhé větvi (další část Rathovy kauzy týkající se zejména firem - pozn. redakce), kdy mi hrozí prodloužení trestu o rok. A nebylo by příjemné být propuštěn a pak se tam zas na čtyři měsíce vracet. A navíc jsem se dozvěděl, že Svaz pacientů tu žádost podal,“ vysvětlil Rath.

Stal se vzorem pro další odsouzené ve výkonu trestu.
Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů ČR

Ještě před Rathem hovořil k soudu prezident svazu Luboš Olejár, podle něj by měl Rath po propuštění zajištěné bydlení a mohl by pracovat na poliklinice v Hostivici. „Stal se vzorem pro další odsouzené ve výkonu trestu, hledal možnost uplatnění svých znalostí,“ napsal Olejár do žádosti s odkazem na Rathovu činnost ve vězení při pandemii nemoci covid-19.

„Má dva syny, bylo by dobré, aby děti měly tátu doma. A taky je tam možnost odborné pomoci pro náš svaz,“ vysvětlil Olejár motivaci k soudnímu podání s tím. že by Rath podle něj rovněž mohl působit jako pacientský ombudsman pro Čechy. S Rathem podle svých slov spolupracovali od roku 2005.

Soud po polovině trestu propustil Kottovou z Rathovy korupční kauzy

Domácí

Podle státního zastupitelství by měl Rath i nadále zůstat ve vězení. Trestná činnost, za kterou byl odsouzen, podle žalobců nabourala důvěru veřejnosti a byl souzen jako jeden z hlavních pachatelů.

Pokud soud pravomocně rozhodne o podmíněném propuštění, exhejtman by se měl dostat z vězení do několika hodin. Zatím ale není zřejmé, zda soud ještě v úterý rozhodne, a pokud ano, zda bude rozhodnutí pravomocné.

Záznam: TK Davida Ratha před nástupem do vězniceVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

V této takzvané první větvi kauzy si Rath vyslechl sedmiletý trest vězení a dostal také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.

Rath omluvu od státního zastupitelství nevysoudil. Ve vězení podle obhájce umývá záchody

Krimi

Ratha i další obžalované ale odvolací senát zprostil obžaloby z manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic.

Rozsudek v této větvi korupční kauzy kolem Ratha letos potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání.

Bývalý středočeský hejtman David Rath a státní zástupce NSZ Radek Doležel k verdiktu Nejvyššího soudu (7. června 2017)Video: Petr Kozelka, Právo

Mladá žena, která narušila soud s Rathem, pokutu platit nebude

Krimi

Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem včetně stavební firmy Metrostav.

Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud, připomněla ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám