Hlavní obsah

Soud poslal na Ratha exekutora

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krajský soud v Praze se obrátil na exekutora, aby vymohl zbytek peněžitého trestu na Davidu Rathovi, jedná se o pět milionů korun. Bývalý politik odsouzený loni na sedm let do vězení za korupci měl zaplatit 10 milionů, poslal ale jen polovinu. O exekuci informovala v pondělí Česká televize (ČT).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý hejtman David Rath u soudu

Článek

„Vymáhání uhrazení druhé poloviny peněžitého trestu uloženého Davidu Rathovi již bylo předáno exekutorovi, který povede standardní exekuční řízení,“ řekla ČT mluvčí soudu Hana Černá s tím, že řízení je teprve na začátku a nelze předjímat jeho výsledek. Který exekutorský úřad dostal Ratha na stůl, mluvčí neupřesnila.

Rath dostal kromě sedmiletého trestu, který soud pravomocně potvrdil loni v červnu, rovněž peněžitý trest 10 milionů korun. Polovinu k letošnímu únoru uhradil a u zbytku žádal o prominutí, jenže bez úspěchu. Druhou splátku měl uhradit 20. června. Trest se týká korupce při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

Rathův exporadce Bušina dostal šest let

Krimi

Rathův advokát Roman Jelínek již v minulosti uvedl, že jeho klient nemá peníze. Mluvčí soudu sdělila, že v takových případech se přistoupí k vymáhání cestou exekuce, a když ani ta nebude úspěšná, připadá v úvahu nařízení náhradního trestu odnětí svobody. V Rathově případě soud stanovil 2,5 roku.

Rathova kauza je rozdělená na dvě větve, přičemž se obě týkají korupce při zadávání zakázek Středočeského kraje. V první části ho soud uznal vinným z úplatkářství u tendru na zámek Buštěhrad, jeho hlavní spoluobviněné – bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra – odsoudil i za zmanipulovaná výběrová řízení na rekonstrukci budovy gymnázia v Hostivici a nákup vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic. Dostali po šesti letech vězení.

Soud trest neprominul: Rath musí zaplatit, jinak ho čeká exekuce či delší vězení

Krimi

Ve druhé větvi kauzy si ústřední trojice podle nepravomocného rozsudku na přelomu let 2011 a 2012 domlouvala úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Ratha přestěhovali z věznice v Teplicích do Prahy

Krimi

V této druhé části soud letos v lednu bývalému politikovi zatím nepravomocně vězení o rok prodloužil. Uložil mu také osmnáctimilionový peněžitý trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám