Hlavní obsah

Soud souhlasí s propuštěním Ratha. Ten ale ve vězení zůstává

Brno
Aktualizováno

Městský soud v Brně v úterý rozhodl o podmíněném propuštění bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha z vězení s délkou zkušební doby sedm let. Rath ale ve vězení zůstane, žalobkyně podala proti usnesení soudu stížnost.

Soud souhlasil s propuštěním Davida RathaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Žádosti o propuštění Ratha, kterou podal Svaz pacientů ČR, vyhověl senát brněnského městského soudu v čele se soudcem Josefem Tatíčkem. Rozhodnutí ale není pravomocné, státní zástupkyně si na místě podala stížnost. To znamená, že Rath zatím zůstává za mřížemi.

Někdejší středočeský hejtman za ČSSD Rath si odpykává sedmiletý trest za korupci. Za sebou má polovinu trestu, tedy 3,5 roku vězení.

Rath slibuje, že chce žít jinak a léčit. Soud řeší žádost o jeho propuštění

Krimi

„Polepšení na straně odsouzeného je jednoznačně dáno, má i velmi kladné hodnocení. Nemá cenu spekulovat o tom, jak dopadne druhá větev (další část případu zaměřená zejména na firmy - pozn. redakce). Je to složitý případ, není tam ani nařízeno zatím jednání na odvolacím Vrchním soudu v Praze,“ prohlásil soudce a upozornil, že Rathovi spoluodsouzení manželé Kottovi už jsou také z vězení na svobodě.

Exposlance Kotta pustili z vězení

Krimi

„Odsouzený má nulovou trestní minulost, pro nápravu ve vězení udělal maximum,“ prohlásil soudce, který mimo jiné připomněl, že Rath ve vězení pracoval.

Poznamenal, že přístup státního zastupitelství mu spíše pasuje do vleklé antipatie mezi Rathem a orgány činnými v trestním řízení.

Záznam: TK Davida Ratha před nástupem do vězniceVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

„Měl by okamžitě začít pracovat a ihned začít splácet zbytek peněžitého trestu,“ uvedl soudce. „Nějakou sebereflexi prokázal. Chápu, že se mu nechce říct otevřeně, co bylo v té krabici,“ narážel soudce na pověstnou krabici od vína.

Rath omluvu od státního zastupitelství nevysoudil. Ve vězení podle obhájce umývá záchody

Krimi

Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

V této takzvané první větvi kauzy si Rath vyslechl sedmiletý trest vězení a dostal také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.

Bývalý středočeský hejtman David Rath a státní zástupce NSZ Radek Doležel k verdiktu Nejvyššího soudu (7. června 2017)Video: Petr Kozelka, Právo

Ratha i další obžalované ale odvolací senát zprostil obžaloby z manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic.

Rozsudek v této větvi korupční kauzy kolem Ratha letos potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání.

Mladá žena, která narušila soud s Rathem, pokutu platit nebude

Krimi

Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem včetně stavební firmy Metrostav.

Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám