Hlavní obsah

Vězeňská služba nasadí na covid jednotku vězně Kotta i Ratha

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vězeňská služba se rozhodla zaměstnat ve svých nemocnicích vězně lékaře. Jako první nastupuje na covid jednotku v brněnské věznici Petr Kott, počítá se i s Davidem Rathem. Informovala o tom Česká televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kott na archivním snímku

Článek

Server Seznam zprávy v pátek napsal, že Kott již odjel do brněnské vězeňské nemocnice. Rath podle serveru už několikrát nabídl pomoc. Chtěl také, aby mu soud přerušil trest a on mohl nastoupit do nemocnice. To však musí posoudit ministerstvo. Ve věznicích je momentálně 10 lékařů.

Manželé Kateřina a Petr Kottovi figurují v korupční kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha. Od soudu odešli s šestiletým trestem a zaplatili 15 milionů, které jim spolu s trestem vězení uložil soud v první větvi kauzy.

Soud poslal Ratha v druhé části korupční kauzy na osm let do vězení

Krimi

Do vězení pár nastoupil loni v říjnu. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky ve výši 26 milionů a přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Policie bývalého hejtmana zadržela v květnu 2012, když si tuto částku odnášel z domu Kottových v krabici od vína. V kauze bylo kromě Ratha a Kottových obžalováno dalších sedm lidí.

Za sedm milionů v krabici sedm let ve vězení. Rathův trest je pravomocný

Krimi

Letos v lednu Krajský soud v Praze poslal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha v druhé větvi korupční kauzy, která se týká manipulace veřejných zakázek kraje a krajských nemocnic, na osm let do vězení.

Exhejtman si od loňského podzimu odpykává sedmiletý trest z první části kauzy, který se mu tím o rok prodloužil. Navíc má zaplatit 18 milionů korun. Manželé Kottovi dostali osm let vězení a každý z nich peněžitý trest 20 milionů korun. Soud jim tak o dva roky zvýšil původně uložené šestileté tresty. Tento verdikt však zatím není pravomocný.

Rath už v době svého nástupu předpokládal, že ve vězení bude pracovat jako lékař. „Já budu chtít být tam, kde mě budou moct využít jako lékaře,“ řekl loni exhejtman. Nastoupil do věznice v Teplicích a pak byl převezen na Ruzyni. Podle dostupných informací ve vězení dosud jako lékař nepracoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám