Hlavní obsah

Hřebejk se chystá točit příběhy Ratha i Dbalého

Mafiánské praktiky a české zdravotnictví spojuje projekt Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského Sněžím! Mělo by jít o seriál, navíc není vyloučena ani filmová verze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý politik David Rath hovoří s novináři v den nástupu do vězení.

Článek

Hřebejk vychází z knih o slavných kauzách od Radka Kedroně (Sněžím! Deník bílé mafie a Operace Rath).

„Za ten rok doma jsem konečně viděl Vlka z Wall Streetu nebo seriál Boj o moc. A postupně jsem propadl sebeklamu, že to musím dokázat také. A na knihách Radka Kedroně nás s Petrem Jarchovským oslovil jejich černý humor,“ řekl režisér Jan Hřebejk.

Vladimír Dbalý byl ředitelem Nemocnice Na Homolce. Dlouhodobě manipuloval se zakázkami a pobíral velké úplatky, které utápěl v kokainu a alkoholu. Vedl si o tom deník, barvitý popis toho, jak mafie v českém zdravotnictví fungovala – od dodavatelů přes šéfy zdravotnických zařízení a vysoké státní úředníky až po vyhlášené kmotry.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u soudu.

Příběh bývalého politika Davida Ratha a jeho kompliců Kotta a Pancové je dostatečně znám. Rath bral milionové úplatky a neměl dost, i když tušil, že se to musí provalit. Odmítl se přiznat i po zveřejnění důkazů a proslavil se mediálními výmluvami o „krabici od vína“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Jan Hřebejk.

Na scénáři se pracuje, natáčet by se mělo na jaře příštího roku a diváci by měli Sněžím! vidět na podzim roku 2022.

Jeden z producentů, Matěj Chlupáček, vysvětlil, že verzí může být i více.

„Obě knihy jsme se rozhodli spojit do jednoho příběhu. Obě kauzy totiž vyšetřoval jeden a tentýž tým vyšetřovatelů. Uvažujeme o dvanáctidílné TV komediální krimisérii, která může být případně prezentována i v podobě dvou celovečerních kinofilmů. Ještě uvidíme, kam a jak se projekt rozvine…“

Exšéf Homolky Dbalý dostal za korupci sedm let vězení

Krimi

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám