Hlavní obsah

Zavádět kvůli koronaviru celostátní karantény je zbytečné, tvrdí německý expert

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bonn

Některé státy kvůli rostoucímu počtu nakažených zavádějí nová opatření, aby omezily šíření koronaviru. Podle ředitele virologického institutu při Bonnské univerzitě Hendrika Streecka by ale spíš měly zachovat klid a nepodléhat hysterii. Boj s virem SARS-CoV-2 se podle něj dá zvládnout, aniž by jednotlivé země musely vyhlašovat nouzový stav či celostátní karanténu.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel virologického institutu při Bonnské univerzitě Hendrik Streeck

Článek

„Covid-19 tady s námi bude ještě dlouhou dobu a my se s ním musíme naučit žít. Nemůžeme neustále něco zavírat a paralyzovat si život,” cituje Streecka The Telegraph.

Koronavirem se na nákupu či u kadeřníka nenakazíte, tvrdí německý expert

Koronavirus

Virolog upozornil, že koronavirus od začátku roku zeslábl. Do jisté míry to ovlivnilo chování lidí, kteří začali nosit roušky, snažili se dodržovat sociální odstup a hygienu. I když se někteří nakonec covidem-19 stejně nakazili, nedostali díky tomu plnou dávku viru, která by mohla vyvolat vážnější zdravotní potíže. Proto mají lidé ve většině případů jen mírné příznaky.

Není na místě virus bagatelizovat, ale ani dramatizovat.
Virolog Hendrik Streeck

Streeck sám podporoval první omezení, která zavedlo Německo po importu koronaviru z tehdy velmi zasažené Itálie. To však bylo na začátku roku, kdy byl virus nebezpečnější než nyní. Teď je podle virologa důležité zachovat chladnou hlavu.

„Zkrátka je třeba najít určitou rovnováhu. Není na místě virus bagatelizovat, ale ani dramatizovat,” tvrdí Streeck.

Tím pravým ukazatelem je počet hospitalizovaných

Zdůraznil, že o tom, jak jednotlivé státy zvládají pandemii, by měl hovořit spíš počet hospitalizovaných lidí s koronavirem, kteří nepřibývají tak razantním způsobem jako na začátku roku.

Nový ministr hned utahuje šrouby: Bary budou zavírat v deset, hromadné akce čeká omezení

Domácí

Německý virolog už dříve upozorňoval, že největší riziko nákazy panuje u lidí v uzavřených prostorech, jako jsou kluby, bary či velká shromáždění, a to převážně ve vnitřních prostorách. „Neexistuje dosud ověřený přenos nákazy během nakupování nebo u kadeřníka,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám