Hlavní obsah

Z Francie, Španělska či Portugalska se neočkovaným ztíží návrat do Česka

Neočkovaných Čechům se od pondělí zkomplikuje návrat do země z Francie, Španělska, Portugalska, Azorských ostrovů a Monaka. Uvedené státy se na mapě cestovatele přesouvají do červené kategorie tedy mezi státy s vysokým rizikem nákazy covid-19. Změnu kategorií ministerstvo zdravotnictví provádí na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC.

Foto: Havla Václava Letiště, ČTK

Pražské letiště Václava Havla

Článek

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Finsko, Francie, Kypr, Monako, Norsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Baleárské, Kanárské a Azorské ostrovy a Madeira.

Do skupiny států s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červený seznam) nově přibude Lucembursko, Polsko a San Marino. Připojí se tak k Andoře, Belgii, Bulharsku, Dánsku, Estonsku, Chorvatsku, Irsku, Islandu, Lichtenštejnsku, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Německu, Nizozemsku, Rakousku, Řecku, Slovensku a Slovinsku a ostatním třetím zemím mimo EU.

Svět děsí nová mutace koronaviru z JAR s názvem ný

Koronavirus

Kromě příjezdového formuláře, který musejí vyplnit všichni cestovatelé, neočkovaní, pokud se vracejí veřejnou dopravou, musí mít před vstupem do Česka negativní PCR test, který není starší 72 hodin, nebo antigenní test, kdy od odběru neuplynulo více než 48 hodin. Po návratu musejí neočkovaní podstoupit v rozmezí 5. až 7. dne PCR test. Do doby negativního výsledku musí všude mimo domov nosit respirátor. Pro očkované povinnost testů odpadá.

Kvůli šíření nové varianty viru se zároveň od soboty 27. listopadu zakazuje vstup do ČR pro občany třetích států, kteří pobývali více než 12 hodin v Jižní Africe, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku a Zambii. Češi mohou z těchto států přijet za přísných podmínek. Ministerstvo zdravotnictví ale důrazně nedoporučuje do těchto oblastí cestovat. Opatření platí zatím do 12. prosince a bude průběžně vyhodnocováno s možností dalšího prodloužení.

Česko reaguje na novou mutaci ný, zakazuje příjezdy z jihu Afriky

Domácí

Přísná epidemiologická opatření platí také v dalších státech. Tento týden byl v Rakousku do začátku prosince vyhlášen lockdown. Lanovky a lyžařské vleky mohou být v provozu. Používat je ale mohou v duchu pokynů provozovatele pouze očkované osoby nebo osoby, které předloží certifikát o prodělaném onemocnění covid-19 a uzdravení (platí 180 dnů od uzdravení). K lanovkám a vlekům je zakázána doprava autobusy. Také hotely jsou až na výjimky uzavřené.

Lockdown vyhlásilo od 25. listopadu také Slovensko. Povoleny jsou jen nejdůležitější cesty. Zákaz se vztahuje na všechny bez ohledu na očkování či testování a platí do odvolání, nejdéle však do 9. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám