Hlavní obsah

Česko reaguje na novou mutaci ný, zakazuje příjezdy z jihu Afriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí omezilo vstup lidí, kteří pobývali v posledních 14 dnech v jihoafrických zemích. Občané třetích zemí nebudou smět do ČR vůbec, Češi a občané EU jen za přísných epidemiologických podmínek. Cesty do těchto oblastí se nedoporučují, oznámil šéf resortu Jakub Kulhánek. Opatření je reakcí na novou mutaci koronaviru, která se v oblasti jižní Afriky šíří a zatím se jí říká ný podle písmene N řecké abecedy.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Teď je nejzásadnější zamezit importu z rizikových zemí, a proto velmi promptně přijímáme opatření o zákazu vstupu z těchto zemí,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) Novinkám.

Dále je podle něj na místě pokračovat v sekvenaci variant a připustil i možnost karantény pro příchozí občany ČR z rizikových zemí. „To jsou všechna opatření, která můžeme v tuto chvíli udělat. A samozřejmě doporučení, aby tam lidé necestovali, pokud jde o české občany,“ doplnil.

Zákaz vstupu platí od soboty. Týká se lidí, kteří pobývali v Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku a Zambii.

Jaké podmínky budou muset splnit Češi a občané EU, kteří se z těchto zemí budou chtít vrátit, není ještě jasné. Omezení zatím platí do 12. prosince.

„Jihoafrické úřady potvrdily šíření nové mutace koronaviru, která vypadá podle prvních analýz jako velmi nebezpečná. Ze zkušenosti víme, jak rychle se vir dokáže šířit,” upozornil v pátek ráno Vojtěch.

Svět děsí nová mutace koronaviru z JAR s názvem ný

Koronavirus

Od pátku platí v ČR nouzový stav a došlo k omezení hromadných akcí a zrušení vánočních trhů.

Poznatky o nové variantě s označením B.1.1.529, která se momentálně rychle šíří v Jihoafrické republice, bude v pátek řešit Světová zdravotnická organizace (WHO).

Zastavit lety z jihu Afriky navrhne Evropská komise, k podobnému kroku se chystá Německo. Japonsko a další země už kvůli nové variantě koronaviru omezují vstup cestujících z JAR.

Maďar: Nevypadá to pro svět dobře

„To, co předvádí nová varianta B 1.1.529 v JAR, nevypadá pro svět vůbec dobře. Rychlost, s jakou nastoupila, výrazně předčila i deltu,” napsal na Twitteru epidemiolog Rastislav Maďar.

Podle vědců nese varianta, kterou poprvé identifikovali před dvěma týdny, „velmi nezvyklou konstelaci” mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější.

Koronavirus SARS-CoV-2, stejně jako ostatní viry, neustále mutuje. Mnohé nové varianty, včetně těch se znepokojivými rysy, často nakonec vymizí, píše agentura AP. Není přitom možné ihned rozeznat ty varianty, které budou mít vážné dopady na veřejné zdraví.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Původní variantu z čínského Wuchanu vytlačily postupně další nakažlivější. Od regionálního označení podle zemí, kde byly poprvé popsány, se ustoupilo k písmenům řecké abecedy. Původně britská, dnes alfa varianta, byla čtyřikrát nakažlivější než původní SARS-CoV-2, v Česku převládla v prosinci loňského roku. Na jaře ji pak začala nahrazovat delta, ještě 2,5krát nakažlivější než alfa. Podle Státního zdravotního ústavu delta tvoří asi 95 procent případů a prosazují se i její subvarianty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám