Hlavní obsah

Svět děsí nová mutace koronaviru z JAR s názvem ný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Není nic horšího než nová varianta koronaviru, která se objevila v Jihoafrické republice, tvrdí Karl Lauterbach, německý sociálně demokratický odborník na zdravotnictví. Vědci ji chtějí pojmenovat ný a první země, jako například Velká Británie, Izrael, Singapur a Japonsko, přistoupily k razantnímu omezení vstupu z Jihoafrické republiky, Namibie, Lesotha, Botswany, Svazijska a Zimbabwe.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Lety z těchto zemí budou pozastaveny od pátku a uvedené země se ocitají na seznamu nejrizikovějších zemí. „Není nic horšího než nová varianta v běžící vlně,” tweetoval Lauterbach ve čtvrtek večer.

Evropská komise podle své předsedkyně Ursuly von der Leyenové navrhne zastavit lety z jihu Afriky.  K razantnímu kroku se chystá Německo. To chce označit JAR za oblast s mutacemi koronaviru, což by znemožnilo cestování. Zákaz letů očekává šéf úřadu kancléřky Helge Braun.

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid tvrdí, že v případě nové varianty budou vakcíny nejméně o 40 procent méně účinné, píše server deníku Daily Mail.

Česko reaguje na novou mutaci ný, zakazuje příjezdy z jihu Afriky

Domácí

Nová varianta, která je zatím známá pod názvem B.1.1.529 a Světová zdravotnická organizace by ji mohla pojmenovat ný podle písmene N řecké abecedy, nese „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací. Kvůli nim by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější. Varianta má mít více než 30 mutací, je to přibližně dvakrát tolik než varianta delta, uvádějí odborníci.

Poznatky o nové variantě má v pátek projednat pracovní skupina Světové zdravotnické organizace (WHO).

V Africe zachytili znepokojivě zmutovanou variantu koronaviru. Vznikla zřejmě v těle HIV pozitivního

Svět

Britští experti tvrdí, že to bude trvat další dva až osm týdnů, než budou schopni prostudovat variantu dostatečně podrobně, aby zjistili, jak je infekční nebo odolná vůči vakcínám.

B.1.1.529 způsobila exponenciální růst nákazy v Jižní Africe a rozšířila se už do dalších zemí. Ačkoli bylo dosud oficiálně potvrzeno pouze 100 případů nové varianty, je již ve třech zemích. To naznačuje, že je rozšířenější, než uvádějí oficiální údaje.

Dva případy byly zjištěny v Hongkongu – oba měly vazby na Jižní Afriku – tři byly zachyceny v Botswaně a zbytek v Jižní Africe. Poté, co byla tato varianta poprvé detekována, vzrostly počty nakažených v Jižní Africe desetinásobně.

„Po ničivé vlně delta dominuje v Jižní Africe tato varianta všem nákazám. Odhadujeme, že 90 procent případů je nakaženo touto variantou,“ uvedl profesor Tulio de Oliveira, šéf týmu pro sledování koronaviru v jihoafrické provincii KwaZulu-Natal.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Ve Velké Británii zatím nebyly zjištěny žádné případy, vláda se ale cestovními omezeními snaží zabránit zavlečení této varianty. „Budeme vyžadovat, aby každý, kdo přijede z těchto zemí od nedělních 04:00, šel okamžitě do karantény,“ prohlásil Sajid Javid, britský ministr zdravotnictví, a pokračoval: „Pokud někdo dorazí dříve, měl by se izolovat doma a druhý a osmý den podstoupit PCR test. Pokud se někdo vrátil z uvedených zemí v posledních deseti dnech, bude kontaktován a požádáme ho, aby šel na PCR test.“

V současné době cestuje do Spojeného království z Jihoafrické republiky denně asi 500 až 700 lidí, ale očekává se, že toto číslo by se mohlo se začátkem svátečního období zvýšit.

Anketa

Obáváte se nové mutace koronaviru?
Ano
62 %
Ne
38 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11795 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám