Hlavní obsah

Vyčerpaní polští doktoři úředním statistikám nevěří

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko je na hranici humanitární katastrofy, prohlásil epidemiolog Pawel Grzesiowski, jenž působil zároveň jako školitel lékařů ve varšavském Centru ochrany zdraví. Pro kritiku zdravotnického systému ho z této funkce tento týden odvolali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polské nemocnice čelí náporu pacientůVideo: AP

 
Článek

Podle oficiálních údajů přibylo za uplynulý den rekordních 12 107 nakažených, avšak je jich podle odhadů ve skutečnosti okolo sta tisíc. „Nejsou to dobré informace, ale veřejnost nelze donekonečna krmit nepravdivými zprávami,“ řekl Grzesiowski rozhlasu Radio RM FM.

„V současnosti Polsko prožívá to, co v březnu Itálie, Španělsko a Francie,“ prohlásil pro portál onet.pl Tadeusz Zielonka, specialista na plicní nemoci z Varšavské lékařské univerzity. „Úmrtnost nemocných na koronavir je nyní u nás stejná jako u nich tehdy,“ zdůraznil.

Polské zdravotnictví mele z posledního

Koronavirus

Zřizování dočasných a polních nemocnic označil Zielonka za dobrý nápad, ale problém je podle něj v tom, kdo v nich bude pracovat. „Od jara jsme nepřipravili žádné nové zdravotnické pracovníky a to, že se blíží druhá vlna, jsme věděli už půl roku a o závažných problémech v polském zdravotnictví celé roky. Samotná lůžka pacienty nevyléčí,“ dodal.

„Zbigniew Religia, slavný polský kardiochirurg a už nežijící exministr zdravotnictví, řekl, že s lůžky si tak můžeme otevřít ,bordel‘, nikoli kliniku kardiochirurgie. Nyní je v Polsku podobná situace,“ upozornil Tomasz Dzieciatkowski, virolog z Varšavské lékařské univerzity.

Analytici potvrzují mnohem vyšší čísla

„Mnoho let v Polsku chybějí lékaři, záchranáři, zdravotní sestry, technici i laboranti. I kdyby měl každý těžce nemocný vlastní ventilátor, nebude mu to nic platné, protože sami se nezaintubujeme,“ řekl.

Polští hygienici vytasili zbraň proti koronaviru. Vroucné modlitby

Evropa

Podle Franciszka Rakowského z analytického střediska Varšavské univerzity od začátku pandemie covid-19 mělo již 1,6 milionu Poláků a nyní se počet nakažených pohybuje mezi 200 až 300 tisíci.

K tomuto názoru dospěli analytici na základě počtu obětí (za uplynulých 24 hodin to bylo rekordních 168). Od začátku pandemie se podle oficiálních údajů infikovalo 214 686 lidí, 4019 na následky onemocnění zemřelo a 102 tisíc se vyléčilo.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Zdravotníci odvážejí pacienta

Reklama

Výběr článků

Načítám