Hlavní obsah

Polské zdravotnictví mele z posledního

Právo, Pavol Minárik

Situace v polských nemocnicích je dramatická, chybějí v nich lůžka pro infikované virem covid-19, respirátory i zdravotnický personál. Objevilo se i několik případů, kdy pacienti s koronavirem nejsou izolováni, ale jsou v kontaktu s ostatními nemocnými.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na virus doplácí už i zdravotnický personál. Nakaženo koronavirem je nyní téměř 1400 lékařů, přes 3200 zdravotních sester a 300 záchranářů, informoval TVN24 imunolog Pawel Grzesiowski z Lékařské univerzity ve Varšavě.

„Každý, kdo má v Polsku co do činění se zdravotnictvím, si je vědom toho, že situace s epidemií se nám vymkla z rukou a už ji vůbec nemáme pod kontrolou,“ řekl ve čtvrtek portálu onet.pl Robert Flisiak, šéf Polského epidemiologického sdružení.

Polští hygienici vytasili zbraň proti koronaviru. Vroucné modlitby

Evropa

„Bude-li ještě pár dnů přibývat po několika tisících nakažených, polský zdravotnický systém to dále nevydrží a zkolabuje,“ dodal.

Zoufalé sanitky často jezdí jen naslepo

Flisiak zdůraznil, že dlouhodobě prosazuje co nejvyšší počet testů. Problém spočívá po­dle něj v tom, že zdravotnický systém se nedokáže postarat ani o dva tisíce nakažených denně jako ze začátku tohoto týdne, navíc při nejnižším počtu testovaných na tisíc obyvatel v EU (0,5 procenta). Často se stává, že pacienta už vezou v sanitce a až pak se hledá místo, kam ho převézt, jelikož některá vojvodství už volná lůžka nemají.

Nejen Česko. Rekordní počty nakažených hlásí značná část Evropy

Koronavirus

„Výrazně zvýšit počet testů je tedy zbytečné, když si nedokážeme poradit ani s nynějším počtem nakažených, se kterými záchranka často beznadějně krouží po Polsku,“ zdůraznil Flisiak. „Současné testy ukazují, že ze sta lidí, kteří se jim podrobili, jsou tři infikovaní,“ sdělil agentuře PAP Jakub Zielinski z Epidemiologického ústavu Varšavské univerzity.

Kaczyński chystá vládní comeback. Do kabinetu se má vrátit jako vicepremiér

Evropa

Počet diagnostikovaných je však v Polsku nízký, přestože skutečný počet nakažených je desetkrát vyšší. Ve čtvrtek bylo oficiálně zjištěno 4280 infikovaných, ale reálně jich je desetkrát více, tedy téměř 43 tisíc.

Zdravotnictví dlouhodobě podvyživené

Polské zdravotnictví zůstávalo dlouhá léta až trestuhodně opomíjeno a v uplynulých šesti letech, kdy je u moci Právo a spravedlnost (PiS), se situace ještě zhoršila. „O co méně finančních prostředků šlo do stále více podvyživeného zdravotnictví, o to víc z něj – hlavně do zahraničí – utíkali lékaři, sestry i ostatní zdravotnický personál,“ upozornil portál natemat.pl.

Evropa má za dva týdny dvojnásobek nakažených. Bude to tvrdší, varuje WHO

Koronavirus

Lídr PiS Jaroslaw Kaczyňski v uplynulých letech všechny možné i nemožné peníze nasměroval do kupování si voličů a v podstatě všechny volby v zemi i vyhrál. Nyní však chybějí na tom nejcitlivějším místě, tedy při záchraně lidských životů, zdůraznil portál.

„Prožíváme velkou katastrofu. Vláda nepřipravila společnost na to, co se vlastně děje. Ve středu jsme měli tři tisíce infikovaných, ve čtvrtek přes čtyři tisíce a v pátek jich bude možná pět tisíc. Když bude virus přibývat geometrickou řadou, tak možná už příští týden nás čeká bolestivý kolaps zdravotnictví,“ prohlásil ve čtvrtek Krzystof Gawlowski, poslanec Sejmu za opoziční Levici.

Rekordní čísla
Počet nakažených: 111 599 (za uplynulý den jich přibylo rekordních 4280).
Počet obětí: 2687 (za uplynulý den zemřelo rekordních 76 lidí).
Od čtvrtka je v Polsku povinné nosit roušky nejen v uzavřených prostorách, ale i na veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám