Hlavní obsah

V Olomouckém kraji začalo testování poklidně

Právo, mhr, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Žádné větší strkanice, nervozita či nevraživost nedoprovázela v pátek odběrová místa v Olomouci, Litovli a Uničově, kde se lidé mohli poprvé zapojit do testovací studie v souvislosti s onemocněním covid-19.

Testování na koronavirus v OlomouciVideo: Hradil, Právo

 
Článek

Atmosféra tu panovala zcela jiná než na jiných místech v republice, kde začalo testování již ve čtvrtek, a to i přesto, že o testování, kterým má projít celkem 6500 lidí, je i zde velký zájem.

Zaregistroval jsem se jako normální člověk a stihl jsem to v hodině dvanácté
starosta Uničova Radek Vincour (ODS)

Přispěl k tomu rezervační systém, který kraj spustil ve středu po poledni hlavně proto, aby dobrovolníci odběrová místa po jejich otevření nezahltili. V systému si mohli vybrat nejen odběrové místo, ale i čas. Rezervační systém se rychle zaplnil.

„Myslím, že se osvědčil, že měl smysl, byť nějaké problémy se mohou vyskytnout,“ řekl Právu litovelský starosta Viktor Kohout (SNK) s tím, že zájem lidí jej překvapil, mj. i proto, že se v Litovli stejně jako na dalších místech v kraji krev odebírá z žíly. „To pochopitelně není tak příjemné jako z prstu,“ doplnil starosta.

Foto: Petr Marek, Právo

Poklidná atmosféra panovala při zahájení testování i v Uničově

V Litovli postávaly krátce před otevřením odběrového místa poblíž supermarketu Billa zhruba tři desítky lidí. Někteří i bez registrace. „Mohou přijít, je však otázkou, zda se na všechny dostane. Preferenci budou mít mezi nimi senioři,“ zdůraznil Kohout, který se sám nechal v pátek ráno otestovat.

Testování na koronavirus v LitovliVideo: Hradil, Právo

Mladá maminka v Brně se přišla testovat za celou rodinu. Dorazila moc brzo

Domácí

„Potřebuji jít k zubaři a nerada bych ohrozila pana doktora,“ sdělila Právu v Litovli jako jeden z důvodů, proč se rozhodla připojit testování, Marie Nýdecká.

Dvě stovky za den

V Uničově, kde mají celkem otestovat stejně jako v Litovli zhruba 1250 osob, lidé chodili postupně, podle toho, jak se zaregistrovali. Pár jedinců čekalo opodál, zda někdo z registrovaných nedorazí a uvolní se tak místo. Jednalo se vesměs o seniory, kteří nemají přístup k internetu a o možnosti registrace nevěděli.

„Testuje se tady 20 lidí za hodinu, tedy 200 za den. Já sám půjdu 27. dubna. Své postavení jsem k tomu nevyužil. Zaregistroval jsem se jako normální člověk a stihl jsem to v hodině dvanácté,“ řekl Právu uničovský starosta Radek Vincour (ODS) s tím, že na tamním stanovišti se o testované stará zhruba čtyřicet lidí, hlavně mediků, zdravotníků, hygieniků a vojáků.

Nejsem nakažená, ale radši bych byla, přiznala seniorka při testování v Brně

Koronavirus

První na test dorazil Jaroslav Rusek, který se zaregistroval, když náhodou otevřel webové stránky Kraj pomáhá. „Zrovna se tam objevil příslušný odkaz, a tak jsem neváhal. Žili jsme v uzavřené oblasti, a tak jsem chtěl vědět, jak na tom budu. A jsem negativní,“ řekl Právu Rusek s tím, že plošné testování na přítomnost protilátek na konoravirus přišlo včas.

Bez rezervace jen senioři

Jinak to viděla Marie Frodlová. „Mělo to přijít mnohem dříve, a hlavně by to chtělo otestovat více lidí. Toto je jen nárazová akce. Výsledky ale samozřejmě pomohou. Už jen proto, že nám brali krev ze žíly, a to se vždycky dělá zkoušek více,“ uvedla Frodlová. „A proč jsem tady? Jsem zaměstnaná ve zdravotnictví, chci začít pracovat, a tak jsem přišla, abych zjistila, že jsem čistá, a to skutečně jsem,“ dodala.

Foto: Petr Marek, Právo

Poklidná atmosféra panovala při zahájení testování i v Uničově

Více rušno bylo v pátek ráno jen u odběrových míst poblíž hypermarketu Globus v Olomouci. Před otevřením je obklopila zhruba stovka lidí, někteří tu postávali již hodinu před zahájením odběrů, došlo občas i na vášnivé diskuse a pře o místa v řadě. Vše se však brzy uklidnilo.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

I tu přišli i lidé, kteří se neregistrovali do rezervačního systému, většinou však byli zklamáni. „Mimo rezervaci zdravotníci otestují jen seniory nad 60 let,“ konstatovala jedna z koordinátorek Lenka Irhovská.

„Štve mě to. O tom, že probíhala registrace, jsem se dozvěděla až zde,“ svěřila se Právu mladší žena, která se představila jako Petra.

Reklama

Výběr článků

Načítám