Hlavní obsah

V Číně bylo čtyřikrát více nakažených, než se uvádělo, ukazuje nová studie

– Hongkong
Novinky,

V Číně se mohlo v rámci první vlny epidemie covid-19 nakazit už na konci února přes 232 000 tisíc lidí. Plyne to ze studie vědců z Hongkongské univerzity otištěné v úterý v prestižním lékařském časopisu Lancet. Uvádí, že kdyby se uplatnila dnešní kritéria na infikované, jejich počet by byl už v únoru čtyřikrát vyšší.

Foto: China Daily, Reuters

Lékaři u pacienta nakaženého koronavirem v nemocnici ve Wu-chanu.

Článek

V pevninské Číně mimo Hongkong a Macao evidovali ke 20. únoru přes 55 000 nakažených a nyní je jich přes 83 000. Čínská Národní zdravotnická komise ovšem od 15. ledna do 3. března sedmkrát změnila definici toho, kdo se považuje za nakaženého novým koronavirem SARS-CoV-2.

Podle studie měly tyto změny „podstatný efekt“ na to, kolik nakažených bylo zařazeno do statistiky jako potvrzené případy. Pokud by se uplatnily zpětně, celkový počet by stoupl.

Podle studie měly tyto změny „podstatný efekt“ na to, kolik nakažených bylo zařazeno do statistiky jako potvrzené případy. Pokud by se uplatnily zpětně, celkový počet by stoupl.

Vědci z Hongkongské univerzity analyzovali data Čínské zdravotní komise. Použili také křivky šíření a celková data Světové zdravotnické organizace (WHO) o případech od 2. prosince 2019 do 20. února ze zprávy WHO, která měla svůj tým ve Wu-chanu.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Uvedli, že každá ze čtyř změn definice, koho považovat za potvrzený případ, výrazně zvýšila počet případů.

Při použití exponenciálního modelu šíření, který je vhodný v době, kdy epidemie není pod kontrolou, odhadli, že první změna by vedla ke zvětšení počtu případů 7,1krát.

Odhadují také, že v době platnosti první definice do 23. ledna nebylo odhaleno 85 procent nakažených, což je v souladu s dalšími studiemi. Změna z druhé definice na čtvrtou podle jejich výpočtu zvýšila počet případů 2,8krát a ze čtvrté na pátou 4,2krát. Zmiňují také efekt špičky ledovce, kdy potvrzené případy tvoří jen menšinu celkového počtu nakažených, což je zvlášť typické u nemocí, které mohou mít jak mírný, tak vážný průběh.

„Jestliže by se uplatnila pátá definice případu na celé období epidemie do 20. února, odhadujeme, že s adekvátní testovací kapacitou by bylo v Číně 232 000 potvrzených případů, a ne ohlášených 55 508,“ uvádí studie.

Jak se zvyšovaly znalosti o nemoci a stoupaly kapacity laboratoří, definice potvrzeného případu se rozšiřovala a zahrnovala i případy s mírnějšími příznaky nebo nespojené s epicentrem epidemie ve Wu-chanu či nakaženými lidmi.

Nejvýznamnější změnou byl velký nárůst nakažených ve Wu-chanu, když se mezi potvrzené případy začali řadit lidé, kteří sice nebyli kvůli nedostatku kapacit otestováni na nákazu SARS-CoV-2, ale rentgenové vyšetření u nich potvrdilo těžký západ plic, což se projevilo na skokovém zvýšení počtu případů mezi 12. a 13 únorem.

V Číně je pět tisíc nových případů nákazy. Přibývají i mrtví

Svět

Autoři výzkumu sledovali separátně vývoj ve Wu-chanu, v provincii Chu-pej a ve zbytku pevninské Číny, aby postihli odlišnou dynamiku vývoje spojenou i s tím, že Wu-chan a některé velká města v provincii byla už na konci ledna izolována.

Jedenáctimilionový Wu-chan je v karanténě, město ochromila panika

Koronavirus

Podle expertů by se změna definice nakažených měla zahrnout i do úvah o tom, jaká je dynamika šíření epidemie.

Autoři také přiznávají, že jistým limitem je použití čistě exponenciálního modelu šíření, a ne přesného modelu přenosu. Počítali s mediánem inkubační doby v délce 5,2 dne. Připouštějí, že omezením je i to, že jejich výzkum končí 20. únorem, protože nebyli schopni získat pozdější data. Uvádějí, že však v té době už byla epidemie za vrcholem.

Oficiální čínské údaje o počtu nakažených jsou přijímány se značnou skepsí a považují se obecně za podhodnocené. Ve středu americký ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že Spojené státy jsou přesvědčené, že vládnoucí čínská komunistická strana neinformovala včas o nákaze novým koronavirem.

Ve Wu-chanu přepočítali mrtvé. Počet stoupl o polovinu

Koronavirus

Minulý týden přiznala místní správa, že počet obětí ve Wu-chanu, kde epidemie propukla, byl o padesát procent vyšší, než se původně uvádělo. Místní úřady zvýšily počet obětí z 2579 na 3869.

Nárůst vysvětlily tím, že v době epidemie se zdravotníci především věnovali záchraně životů nakažených a zprávy o úmrtích byly opožděné, neúplné nebo podhodnocené. Když o nové bilanci informovalo čínské ministerstvo zahraničí, zdůraznilo, že se „nikdy nic neskrývalo a nedovolilo by se jakékoli zakrývání“.

Reklama

Výběr článků

Načítám