Hlavní obsah

V Británii může zemřít až o 20 % více onkologicky nemocných kvůli odkladu léčby, ale i prevence

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii může v následujícím roce zemřít až o 20 % více onkologicky nemocných kvůli odložené léčbě a téměř nefungující prevenci a tedy i pozdní diagnostice nádorů během koronavirové epidemie. Alespoň to vyplývá z nejnovější analýzy britského Centra pro výzkum zdravotních dat pro rakovinu.

Nemocnice ve Warringtonu je prázdná, lidé s rakovinou a dalšími závažnými onemocněními se tam bojí, aby nechytili covid-19Video: Novinky/AP

 
Článek

V předchozích 12 měsících před začátkem koronavirové epidemie v Británii zemřelo na onkologické onemocnění 31 354 nově diagnostikovaných nemocných. Podle analýzy dat tamních hlavních onkologických center lze předpokládat, že toto číslo během následujícího roku stoupne až o 20 %, tedy že na rakovinu zemře o 6270 nově diagnostikovaných lidí více.

Z týdenních dat britských onkologických center vyplývá, že došlo až k 76% poklesu vyšetření lidí, jež do center posílají praktičtí lékaři s podezřením na onkologické onemocnění, pak také k 60% snížení aplikací chemoterapií.

Australan s rakovinou si musel zaplatit operaci za 17 000 dolarů. Neměl koronavirus

Svět

„Dopady koronavirové krize a z nich vyplývajících opatření tak mohou mít na úmrtí nemocných s rakovinou značný vliv. Existuje zde hned několik faktorů, které v tom sehrávají velmi důležitou roli. Od rychlých změn v diagnostice nemocných a léčebných protokolů, přes sociální distanční opatření, změny chování lidí při vyhledávání lékařské péče až po ekonomické dopady,” upozorňuje hlavní autor analýzy profesor Harry Hemingway, ředitel Ústavu zdravotnické informatiky (ÚCL).

Výsledky analýzy navíc odborníkům poskytly komplexní obraz o tom, jak život lidí s různými druhy rakoviny ovlivňují i jejich další chronické zdravotní potíže, jako jsou kardiovaskulární choroby, hypertenze, obezita či diabetes. Podle odhadů lékařů až 80 % všech nemocných s rakovinou má jedno či více z těchto chronických onemocnění.

Vitamin D jako prevence proti koronaviru? Doktorka má jednoduchý návod

Koronavirus

Vědci tak apelují na lékaře, aby se svým onkologickým nemocným opět naplno věnovali, stejně tak, aby neopomíjeli důležitou prevenci. Zároveň vyzývají samotné nemocné, aby se nebáli chodit k lékařům, a to jak z preventivních důvodů, tak při potížích.

Kvůli strachu z nákazy covid-19 přestali mnozí Britové vyhledávat i akutní lékařskou péči 

Ze strachu z nákazy covid-19, ale také z nadměrné zátěže britského zdravotnického systému, přestali lidé vyhledávat i akutní lékařskou péči. Podle odborníků během dubna došlo na pohotovostech v nemocnicích téměř k 50% poklesu příjmů lidí bez covid-19. Mnozí lidé tak zřejmě zůstávají bez potřebné léčby.

Britská televize Sky News upozornila na nemocnici ve Warringtonu, kde zůstala během minulého pátku zcela prázdná některá oddělení, přestože běžně zde v této době mívají plno.

Lidé umírají doma, kvůli koronaviru se bojí do nemocnice, varují britští lékaři

Koronavirus

„Nevěřím, že lidé přestali mít infarkty či mrtvice. Spíše mám obavy, že mnozí z nich ze strachu z covid-19 či zbytečného zatížení NHS příjezd do nemocnice odkládají,” upozorňuje lékařka Anna Vondyová z pohotovosti nemocnice ve Warringtonu.

Britská NHS proto také nabádá lidi, aby se nebáli vyhledávat lékařskou péči, ať už v akutních případech, tak z preventivních důvodů, zvlášť důležité také je, aby včas absolvovali všechna screeningová vyšetření rakoviny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám