Hlavní obsah

Lidé umírají doma, kvůli koronaviru se bojí do nemocnice, varují britští lékaři

Britští lékaři a záchranáři si povšimli znepokojujícího úbytku lidí, kteří chodí na pohotovost se zdravotními problémy. Evidují podprůměrný počet infarktů, mrtvic či zánětů slepého střeva. Podle lékařů se buď lidé bojí jít do nemocnice, nebo nechtějí zatěžovat lékařský personál. To však vede k tomu, že umírají doma či zavolají záchranku, až když jim není pomoci. Informoval o tom britský Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To, že se lidé mohou bát kontaktovat lékaře, i když mají vážné potíže, naznačují statistiky, které má k dispozici londýnské oddělení lékařské pohotovosti. Uvedl to list The Guardian.

Podle Katherine Hendersonové, prezidentky organizace Royal College of Emergency Medicine, která zastupuje pohotovostní lékaře, ubylo v poslední době pacientů na pohotovosti o 29 procent.

„Obáváme se, že někteří lidé, zejména rodiče s malými dětmi, nemusí ze strachu z koronaviru vyhledat lékařskou pomoc, i když ji potřebují,“ uvedla Hendersenová a dodala, že někteří se k lékaři nevydají, protože nechtějí přetěžovat zdravotnický systém.

Lékaři řeší jen virus. Pozor na jiné nemoci

Koronavirus

Jenže se může stát, že nemocní zdravotníky kontaktují, až když je pozdě. O víkendu 4. až 5. dubna se zvýšil počet volajících na tísňovou linku 999 z běžných 55 na 140. Ve většině případů pak mohli záchranáři už jen konstatovat smrt.

Statistiky ukazují zvýšený nárůst celkových úmrtí

Podle lékařů byla většina z navýšených úmrtí způsobena koronavirem, zhoršené dýchání vede k nadměrné zátěži srdce. V řadě případů však šlo i o úmrtí, které s pandemií nesouvisí. „Zvyšují se obavy, jak zvládneme pacienty ve vážném stavu, o kterých nebudeme vědět,” stojí rovněž v dokumentu. Jako příklad uvádí zánět slepého střeva, kdy operace přijde pozdě.

Slova londýnských lékařů podporují i statistiky celkových úmrtí. K dispozici jsou do týdne od 28. března do 3. dubna. Právě v tomto týdnu došlo v Anglii a Walesu podle Britského národního statistického úřadu k celkem 16 387 úmrtím. To je oproti pětiletému průměru nárůst o 6082 úmrtí.

Půldruhého milionu Britů už nemá celý den co jíst

Koronavirus

Z oněch více než 16 tisíc úmrtí zemřelo 3475 s diagnózou covid-19 (i když nemusela být přímou příčinou úmrtí) a 2016 s respiračním onemocněním. Úřad nicméně dodává, že v případě respiračního onemocnění mohlo jít rovněž o koronavirus. Tyto statistiky jsou rovněž počítány pouze pro území Anglie a Walesu.

Odečteme-li pacienty s diagnózou covid-19, dostaneme navýšení počtu úmrtí oproti pětiletému průměru o 591 až 2607 lidí během jednoho týdne. V tomto počtu mohou být zahrnuti i lidé, kteří zemřeli na komplikace v souvislosti s koronavirem v domovech důchodců, kteří se nezapočítávají do koronavirových statistik. Pohotovostní lékaři se obávají, že může jít i o lidi, kteří se báli zavolat si o pomoc.

Musíme přesvědčit nemocné, aby se nám ozvali, tvrdí lékaři

„Je pochopitelné, že může kvůli omezením být méně zlomených kostí, ale úbytek pacientů s infarkty, mrtvicemi či záněty slepého střeva, u kterých bychom očekávali, že se budou objevovat v relativně stejném množství, je znepokojující,“ uvedl Simon Walsh z Britské lékařské asociace.

Profesor Martin Marshall, předseda Královského kolegia praktických lékařů (RCGP) dodal, že jestliže pacienti umírají doma, protože se bojí nebo si myslí, že budou přítěží, tak je to velký problém.

Politici i odborníci pak musí dle dokumentu veřejnost přesvědčit, že mají dostatek personálu i lůžek, aby se o nemocné dokázali postarat.

Reklama

Výběr článků

Načítám