Hlavní obsah

Obětí viru v Británii může být dvakrát víc, sčítají se jen mrtví v nemocnicích

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Skutečný počet obětí koronaviru ve Spojeném království může být až o 55 procent vyšší, než uvádějí oficiální statistiky. Britské ministerstvo zdravotnictví totiž do statistik započítává jen oběti, které zemřely v nemocnicích. V úterý na to upozornil server listu The Daily Mail.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Anglie, Skotsko a Wales v úterý informovaly o 639 dalších obětech nemoci covid-19, čímž celková bilance nyní vzrostla na 21 731. Ve skutečnosti už však může být obětí přes 33 tisíc.

Když totiž Daily Mail využil dostupná data ze 17. dubna, kdy počet obětí (v nemocnicích i mimo ně) dosahoval 22 351, a srovnal je s počtem obětí v nemocnicích udávaným ministerstvem zdravotnictví, který byl 14 451, dospěl k rozdílu 54,6 procenta. V případě, že by stejný nebo podobný poměr platil i pro čerstvou statistiku, znamenalo by to, že už mohl počet obětí překročit 33 600.

Pár rukavic jako dva kusy ochranných pomůcek? Britská vláda čelí kritice za falešná čísla

Koronavirus

Příliš optimisticky nevypadají ani další čísla. Spíš naopak. Z údajů britského statistického úřadu vyplývá, že v týdnu 11. do 17. dubna zemřelo v pečovatelských domech 3 096 lidí, což je téměř trojnásobně víc než o týden dřív. Tehdy zemřelo 1 043 lidí.

Vezmeme-li v potaz, že mnozí z těch, kdo zemřou mimo nemocnici, nejsou na koronavirus testováni, je skutečný rozsah epidemie patrně mnohem větší, připomněl Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám