Hlavní obsah

Uzavření tržnic i stacionářů a pracovní povinnost pro studenty, rozhodla vláda

Aktualizováno

Vláda v pátek kromě uzavření hranic rozhodla rovněž o uzavření veškerých tržnic, vnitřních i venkovních sportovišť, na nichž by bylo více než 30 osob, bazénů a turistických informačních center. Opatření platí od sobotních 6.00. Studenti některých oborů budou muset v případě potřeby nastoupit do práce k zajištění fungování sociálních služeb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začne od soboty také platit zákaz návštěv ve věznicích.

Od 16. března budou zavřeny denní stacionáře. Po dobu platnosti nouzového stavu budou mít podle premiéra pracovní povinnost v sociálních službách studenti denní formy studia středních, vyšších odborných a vysokých škol v oborech vzdělávání.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) následně doplnil, že jde zatím o opatření, které umožňuje povolání studentů. O jejich povolání by se mohlo rozhodnout později.

Vláda absolutně zavírá hranice

Domácí

Kamionům naopak bude bez omezení umožněna jízda i v neděli. Dopravci získají informace na lince 225 131 810 (v češtině) a 225 131 820 (v angličtině).

Vláda počítá s tím, že v pondělí bude řešit případné prodloužení proplácení ošetřovného kvůli uzavření škol na dobu delší než nynějších 9 dnů. Podle premiéra je třeba propočítat dopady na rozpočet. Ošetřovné by případně mohli čerpat i rodiče starších dětí, případně živnostníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám