Hlavní obsah

Bude to ještě strašně dlouhé a bolestné. Německo chce tvrdý lockdown až do Velikonoc

Novinky, Jitka Zadražilová
Berlín

Noční můra Němců nabývá reálné podoby. Přísná uzávěra země by mohla být prodloužena o dalších 10 týdnů a skončila by krátce před Velikonocemi, píše deník Bild. Kancléřka Angela Merkelová tuto variantu probírala na interním jednání Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Kancléřce dělá starosti nakažlivější „anglická“ mutace koronaviru. Ta se objevila na sklonku loňského roku na jihu Anglie, ale v tuto chvíli je už téměř v celé zemi dominantní. Merkelová se obává explozivního nárůstu nakažených.

„Pokud se nám nepodaří tento virus zastavit, hrozí desetinásobně vyšší výskyt,“ řekla kancléřka. Jedinou ochranou je podle jejích slov přísná uzávěra. „Potřebujeme dalších 8 až 10 týdnů lockdownu,“ řekla kancléřka.

Merkelová prosadila výrazné omezení pohybu

Evropa

Současná uzávěra by měla v Německu skončit 31. ledna. Kancléřka ovšem nedala žádné záruky, že se lockdown neprodlouží. Pokud by se tak stalo, Němci by vyšli z lockdownu krátce před Velikonocemi, které pro letošní rok vycházejí na termín 2. až 5. dubna.

První případy mutace koronaviru B1.1.7 byly poprvé hlášeny už loni v listopadu v Dolním Sasku. Byla zjištěna u velmi starého pacienta, který se nakazil a zemřel, a také u jeho manželky. Zjištění z Hannoveru potvrdila také laboratoř berlínské Charité.

Nošení roušek na veřejnosti snižuje reprodukční číslo pod 1, zjistila studie

Koronavirus

Dcera manželského páru byla v polovině listopadu v Británii, kde se s největší pravděpodobností nakazila a infekci pak přivezla s sebou. Od ní se infikovali její rodiče. Zdravotnický úřad v Hannoveru tvrdí, že v souvislosti s těmito případy se nikdo dál nenakazil.

V Německu byla virová varianta B1.1.7 odhalena také u ženy, která 20. prosince odletěla z Londýna do Frankfurtu nad Mohanem.

Typ zmutovaného viru byl detekován také v řadě jiných zemí: v Dánsku, Nizozemsku, Itálii, Francii, Norsku, Jordánsku, Jižní Koreji, Jihoafrické republice či Japonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám