Hlavní obsah

Merkelová prosadila výrazné omezení pohybu

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo prodlouží lockdown do 31. ledna a výrazně omezí pohyb obyvatel, uvedla kancléřka Angela Merkelová. O nutnosti zpřísnit současná omezení přesvědčila během úterního jednání premiéry jednotlivých spolkových zemí. V nejpostiženějších regionech bude platit omezení volného pohybu do 15 kilometrů od domova.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

Kancléřka se odvolala na doporučení vědců, podporovala návrh Violy Priesemannové z Max Planckova Institutu. Ta prosazuje, aby lidé setrvávali doma a byl jim dovolen pohyb pouze do vzdálenosti pěti kilometrů od jejich bydliště.

Anglie a Skotsko jsou až do února v přísném lockdownu

Koronavirus

Na stole ležel nakonec přijatý návrh, v němž se počítalo s pohybem obyvatel do 15 kilometrů od místa bydliště. Tuto variantu v současné chvíli zavedlo Sasko, kde řádí infekce nejvíce.

Varianta by měla platit v oblastech s vysokým počtem infikovaných koronavirem, kdy počty přesahují limit 100 infikovaných na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovacím období.

V Los Angeles už nepřevážejí do nemocnic lidi s malou šancí na přežití a šetří kyslíkem

Amerika

Dalším jablkem sváru úterního jednání bylo navrácení žáků a studentů do škol a znovuotevření mateřských škol, které zůstanou v lednu uzavřené. Ministři školství jednotlivých spolkových zemí chtějí obnovit provoz škol postupně, „jak to dovolí epidemiologická situace v jednotlivých spolkových zemích“. Hospodářská rada naproti tomu žádá, aby se školy a centra denní péče otevřela co nejdříve.

Sasko například oznámilo, že v únoru zruší zimní prázdniny, prodlouží ale velikonoční volno.

Od 11. ledna budou platit také přísnější podmínky cest do země z rizikových oblastí. Nově bude vyžadován test při příjezdu a poté další k ukončení karantény.

V Německu se za poslední den objevilo bezmála 12 tisíc nově potvrzených případů koronaviru. S covidem-19 tam také zemřelo dalších 944 lidí. V současné chvíli je podle Institutu Roberta Kocha (RKI) obtížné odhadnout trend šíření nákazy, protože přes vánoční svátky a konec roku úřady zaznamenávaly a nahlašovaly nové případy a úmrtí se zpožděním.

ON-LINE: Za pondělí přibylo 12 860 nakažených

Koronavirus

Počet nově infikovaných za den na 100 tisíc osob je v celém Německu nyní bezmála 135, tento údaj se však významně liší v jednotlivých spolkových zemích. Zatímco Šlesvicko-Holštýnsko registruje asi 77 nakažených na 100 tisíc lidí, v Sasku je to skoro 299 a v Durynsku asi 242.

Reprodukční číslo se však drží na hodnotě menší než jedna, což značí, že je nákaza na ústupu, ačkoliv mírném. Podle odhadů činilo v pondělí 0,85, zatímco v neděli bylo 0,91.

V Německu se od začátku pandemie prokázala nákaza již u 1 787 410 osob, v souvislosti s komplikacemi způsobenými covidem-19 tam pak za tu dobu zemřelo již 35 518 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám