Hlavní obsah

Trump po kritice cukl od plánu rozpustit tým pro boj s koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix/Washington

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že úkolové uskupení Bílého domu pro boj s koronavirem bude rozpuštěno. Po kritice však na Twitteru ve středu uvedl, že bude fungovat dále. Podle viceprezidenta Mika Pence mělo skončit na přelomu května a června. Bojem s nemocí by se měly opět zabývat hlavně federální úřady, naznačil Pence.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump ve středu na svém twitterovém účtu zopakoval, že „úkolové uskupení Bílého domu na kronavirus vedené viceprezidentem Mikem Pencem odvedlo fantastickou práci, když dalo dohromady obrovské množství zdrojů”. Zmínil, že se nyní vyrábějí tisíce ventilátorů a je dost rukavic i ochranných oděvů: „Díky tomuto úspěchu bude toto úkolové uskupení pokračovat na neurčitou dobu a zaměří se na bezpečnost a opětovné otevírání naší země.”

V úterý však Trump mluvil úplně jinak. „Mike Pence a úkolové uskupení odvedli skvělou práci, ale my se teď díváme pro trochu odlišné formě, a to je forma bezpečí a otevírání,“ řekl Trump v továrně na ochranné masky v arizonském Phoenixu a dodal, „pravděpodobně na to ustavíme jinou skupinu.“

Na dotaz, zda je mise splněna, odpověděl: „Ne, to ne. Splněná bude, až to skončí.“ „Neříkám, že je všechno perfektní, a jestli byli někteří lidé postiženi? Ano. A jestli byli postiženi zle? Ano, ale musíme zase zemi otevřít a otevřeme ji brzo.“

Prezident přitom přiznal, že otevření země si vyžádá další oběti: „Je možné, že nějaké budou, protože někdo nechce být zavřený v bytě nebo v domě . Ale současně se budou dodržovat odstupy mezi lidmi, mytí rukou a vykonávání věcí, které jsme dělali v poslední době. Musíme zemi zase rozeběhnout.”

Pence konec týmu potvrdil

Pence potvrdil listu The New York Times, že představitelé Trumpovy administrativy už řekli 22 členům uskupení a jejich spolupracovníkům, že během pár týdnu bude skupina zrušena. Dodal ale, že v ní klíčoví lidé, jako je Deborah Birxová, budou pracovat tak dlouho, jak bude potřeba.

Trump ale za své vyjádření schytal tvrdou kritiku, protože oznámení o konci týmu pro boj s koronavirem se objevilo v době, kdy počet obětí stále narůstá. Nyní už se blíží sedmdesáti tisícům a podle některých odhadů se navíc může ještě téměř zdvojnásobit. Interní zpráva Bílého domu uvedla, že by v červnu mohly denně umírat i tři tisíce lidí.

Prezident kvůli kritice nakonec řekl, že tým bude pokračovat.

V USA může být až 100 tisíc mrtvých s koronavirem, varoval Trump

Amerika

Trump serveru Politico řekl, že jeho tým pro boj s koronavirem možná přinesl „naši nejlepší práci“. Ale dodal, že doufá, že během podzimních prezidentských voleb nebudou Američané hodnotit jen to, jak zvládl pandemii. Sám to nenahlíží tak jednoduše: „Jsem spokojen i nespokojen, víte, vybudoval jsme největší ekonomiku a ta se z dobrých důvodů vypnula. Tím jsme zachránili miliony životů. Myslím si, že si to lidi zapamatují.“

Reklama

Výběr článků

Načítám