Hlavní obsah

Třetina kapacity laboratoří leží ladem. Zaplní ji senioři

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné testovací kapacity tuzemských laboratoří se pohybují okolo patnácti tisíc vzorků denně, ale přibližně třetina z tohoto počtu je nyní nevyužitá kvůli nedostatku vzorků. Do budoucna by toto „prázdno“ mohli zaplnit senioři a zaměstnanci ze sociálních zařízení.

Foto: ČTK/ZUMA/Benoit Doppagne

Ilustrační foto

Článek

Podle náměstka ministra zdravotnictví a šéfa týmu covid19 Romana Prymuly se totiž zvažuje, že se v těchto případech upustí od nyní využívaných rychlotestů (odběr krve) a nahradí se testy PCR (výtěry z hosohltanu).

„Teď se zpracoval harmonogram, který znamená změnu. Už to nejsou jen jedinci, kteří mají klinický problém a jsou indikováni, ale jsou to i různé rizikové skupiny. U seniorských domovů předpokládáme, že z protilátkových rychlotestů přejdeme na testy PCR,“ řekl Právu Prymula. Podle něj se nyní řeší, kdo to všechno bude hradit.

Za nedostatek vzorků může vývoj epidemie

„To by znamenalo mnohem vyšší požadavek na kapacitu systému, ale tu máme,“ dodal Prymula. Například v sociálních zařízeních se nyní k testování klientů i zaměstnanců využívají rychlotesty, jež fungují na bázi kapky krve z prstu a výsledky ukážou během desítek minut.

Až v případě, že se prokáže pozitivita, musí daný člověk podstoupit další test (PCR), který následně zamíří do laboratoře. To by zřejmě skončilo a všechno by analyzovaly laboratoře. Po masivnějším testování volají odborníci a kritici dosavadního postupu vlády již téměř od samého počátku koronavirové epidemie v České republice.

Většina omezení skončí 25. května. Která?

Koronavirus

Od začátku března laboratoře provedly 353 tisíc testů. Doposud nejvíce vzorků, a to 9 431, bylo zanalyzováno 5. května. Naopak nejméně jich za poslední měsíc laboratoře otestovaly 13. dubna (3 183). Vzhledem k maximu, které se pohybuje okolo 15 tisíc, je tedy ještě prostor k většímu testování.

„Jsme v klidové fázi“

Zhruba 3500 vzorků, tedy třetinu až čtvrtinu celkových kapacit, jsou schopny podle nedávného vyjádření prorektora UK pro vědu a výzkum a vedoucího výzkumné skupiny v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie ČR Jana Konvalinky zajistit akademická pracoviště. I ta se ale potýkají s nedostatkem vzorků.

Babiš: Hranice se Slovenskem a Rakouskem by se mohly otevřít do poloviny června

Domácí

„Kapacity se opravdu nevyužívají naplno. Je ale třeba si říct, že jsme v klidové fázi, kdy je těch případů hrozně málo, takže není takový požadavek na to, aby se testovalo,“ osvětlil Prymula.

Od konce dubna denní přírůstek nakažených nepřekročil stovku. Celkem je v Česku nyní evidováno přes 8400 potvrzených pozitivních případů. Z nemoci covid-19 se už uzdravilo více než 5400 lidí. V souvislosti s koronavirem doposud zemřelo 298 lidí. Aktuálně je nemocných okolo 2700 lidí.

Reklama

Související články

Průmyslová výroba v Evropě klesla

Restriktivní opatření evropských států kvůli šíření nemoci covid-19 měla výrazný negativní vliv na průmyslovou výrobu v Evropské unii (EU) a eurozóně....

Výběr článků

Načítám