Hlavní obsah

Švédsko má za týden nejvíce mrtvých s koronavirem na milion obyvatel na světě

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko se stalo minulý týden zemí s nejvyšším počtem úmrtí v souvislosti s novým koronavirem v přepočtu na milion obyvatel. Zatímco světový průměr byl 0,49 úmrtí na milion obyvatel, skandinávská země zaznamenala zhruba jedenáctinásobně vyšší čísla, informoval britský Daily Mail.

Článek

Švédsko, které se od počátku pandemie staví k situaci velmi benevolentně, v týdnu od 22. do 29. května ohlásilo 5,59 úmrtí na milion obyvatel. Druhou nejpostiženější zemí byla Brazílie (4,51), třetí San Marino (4,21), čtvrté Peru (4,12) a pátá Velká Británie (3,78). Světový průměr pak činil 0,49 mrtvých.

I přes vysoká čísla za jeden týden není Švédsko za celou dobu pandemie zemí s nejvyšším počtem obětí s nákazou covid-19 ve světě; tou je s počtem 1238,55 mrtvých na milion obyvatel San Marino, kde však žije pouze 33 tisíc obyvatel.

Benevolentní postup Švédska v boji proti koronaviru začíná mít trhliny

Koronavirus

Švédsko je v této statistice osmou nejvíce zasaženou zemí na světě (435 mrtvých na milion obyvatel). Hůře je na tom Británie (567), Španělsko (580), Itálie (553), Belgie (819) či Francie (441). Tedy země, které zavedly přísné restrikce ve snaze zabránit šíření nákazy.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský epidemiolog Anders Tegnell

Skandinávská země spoléhá při dodržování bezpečných odstupů a dodržování základních hygienických pravidel zejména na zodpovědnost svých občanů. Někteří odborníci tuto cestu kritizují coby nebezpečný experiment s lidskými životy. Na druhou stranu ji ale samotná Světová zdravotnická organizace (WHO) navrhuje coby model do budoucna.

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Ekonomika

Švédský přístup podle všeho zmírnil dopad epidemie na hospodářství této skandinávské země: v prvním čtvrtletí se propadlo výrazně méně než ekonomika Dánska a Norska, kde jsou statistiky úmrtí příznivější.

Reklama

Výběr článků

Načítám