Hlavní obsah

Benevolentní postup Švédska v boji proti koronaviru začíná mít trhliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Liberální přístup, který zvolilo Švédsko v boji proti epidemii nového typu koronaviru SARS-CoV-2, začíná dostávat trhliny, píše server týdeníku Focus. Upozorňuje na nejnovější statistická data a počet úmrtí v zemi s 10,3 milionu obyvatel. Jen v dubnu zemřelo 10 458 lidí. Je to nejvíce úmrtí během jednoho měsíce za posledních 27 let, píše Focus s odvoláním na švédský statistický úřad.

Článek

„Pokud bychom chtěli zjistit, kdy byl podobně vysoký počet úmrtí během jednoho měsíce, museli bychom se vrátit až do roku 1993, konkrétně do prosince,“ uvedl Tomas Johansson ze švédského statistického úřadu. Nejen prosinec, ale celý rok 1993 se zapsal do historie země jako rok s nejvyšším počtem úmrtí.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Kadeřnictví ve Stockholmu

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Tehdy zemřelo více než 97 tisíc obyvatel Švédska. V počtu úmrtí ho překonal pouze rok 1918, kdy zemi stejně jako zbytek světa zachvátila španělská chřipka. Oficiální vysvětlení, proč právě v roce 1993 zemřelo tolik lidí, Johansson nemá. Toho roku však Švédsko zasáhla chřipková epidemie.

Statistiky navíc odhalily, že má Švédsko v posledních dnech v denním průměru po přepočtení na milion obyvatel nejvíce obětí na plicní chorobu covid-19, kterou způsobuje nákaza novým typem koronaviru. Podle portálu Ourworldindata.org v této zemi v období od 12. do 19. května zemřelo každý den v přepočtu na milion obyvatel průměrně 6,25 osoby s koronavirem.

Švédsko kráčí, nebo bloudí po své cestě?

Koronavirus

To je nejvíce v Evropě. Ve Velké Británii tento údaj činí 5,75, píše agentura Reuters. Navzdory těmto posledním číslům má ale dlouhodobě Švédsko, kde školy, restaurace, kadeřnictví, kosmetiky a firmy v uplynulých měsících normálně fungovaly, stále nižší počet obětí v přepočtu na milion obyvatel než Británie, Španělsko, Itálie, Belgie a Francie. Jde o země, které zavedly přísné restrikce ve snaze zabránit šíření nákazy.

Ve statistikách úmrtí lidí na covid-19 si ale Stockholm vede hůře než další severské země - Dánsko, Norsko a Finsko.

Zavírání hranic? Směšné, tvrdí hlavní epidemiolog Švédska

Koronavirus

Švédsko ve srovnání s mnoha dalšími zeměmi světa zvolilo v zamezení šíření epidemie koronaviru liberální přístup. Zakládá se na dobrovolném udržování bezpečných odstupů a dodržování základních hygienických pravidel. Někteří odborníci tuto cestu kritizují coby nebezpečný experiment s lidskými životy. Na druhou stranu ji ale samotná Světová zdravotnická organizace navrhuje coby model do budoucna.

Švédský přístup podle všeho zmírnil dopad epidemie na hospodářství této skandinávské země: v prvním čtvrtletí se propadlo výrazně méně než ekonomika Dánska a Norska.

Reklama

Výběr článků

Načítám