Hlavní obsah

Slovenský premiér Matovič: Vůči Česku můžeme ještě přitvrdit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko zařadí od pátku Českou republiku mezi rizikové země, premiér Igor Matovič ale v úterý zdůraznil, že Česko bude ze slovenského hlediska v tzv. mezirežimu mezi zelenou a červenou zemí. „Formálně jde o červenou, ale má množství výjimek a náhodné kontroly. Pokud by se situace v ČR zhoršila, museli bychom přitvrdit,” řekl Matovič podle agentury TASR.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Pro cesty z ČR na Slovensko bude od pátku nutný buď negativní test na koronavirus, který nesmí být starší 72 hodin, nebo nastoupení pětidenní karantény a následné podstoupení testu na covid-19.

Povinnost se nebude vztahovat na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

Předseda slovenské vlády v této souvislosti opětovně poukázal na rozsáhlé vazby mezi oběma zeměmi. „Zařazení České republiky na seznam červených zemí jsme si s českým premiérem Andrejem Babišem telefonicky vysvětlili. Pan Babiš je nad věcí,“ dodal Matovič.

Babiš: ČR není riziková, Slovensko testuje až pětkrát méně

Koronavirus

Česko by podle Matoviče mělo zvýšit počty testovaných na covid-19. Přibližně každý šestý testovaný byl v Česku pozitivní, co je podle Matoviče i z pohledu Světové zdravotnické organizace velmi vysoké číslo. Slovensko má tři až čtyři procenta pozitivních ze všech testovaných. „To svědčí o tom, že množství testů na Slovensku děláme dostatečné a Češi by měli výrazně přidat, aby snížili procento pozitivních z celé skupiny testovaných,“ dodal předseda slovenské vlády.

Reagoval tak na slova českého premiéra, který poukázal na to, že Slovensko testuje až pětkrát méně. „Mně je to líto, protože epidemiologové rozhodli o nějakých číslech a samozřejmě my bychom mohli diskutovat o tom, kdo a jak testuje,“ prohlásil Babiš. „Pokud v neděli my jsme měli 6890 testů, tak Slovensko mělo 1425, pokud my jsme v pátek měli 18 329 testů, tak Slovensko 6191,“ dodal.

Slovensko zařadí Česko mezi rizikové země

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám