Hlavní obsah

Senioři v domovech třetí dávku chtějí

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice opět chystají výjezdní očkovací týmy, které vakcinovaly proti covidu-19 klienty v domovech seniorů napříč zemí na začátku letošního roku. Ředitelé zařízení zjišťují zájem a bez výjimky se shodují: Do třetí dávky jdeme.

Foto: Petr Horník, Právo

Očkovací týmy do domova seniorů v pražských Kobylisích dorazily už na začátku ledna.

Článek

Očkovaným v první vlně v září dobíhá bezinfekčnost, tedy osm měsíců od dokončené vakcinace.

Většině je přes 80 let a chtějí tu i nadále být
Ivo Cirbus, Domov Slunce

„Byli jsme očkovaní výjezdním týmem z Ústřední vojenské nemocnice v lednu, druhou dávku jsme dostávali 7. února. Po 20. září na to navážeme a na přelomu října a listopadu by k nám měli dorazit se třetí dávkou. Nyní to chceme rozšířit i o přeočkování personálu,“ řekla Právu Eva Kalhousová, ředitelka Domova pro seniory Elišky Purkyňové v Praze 6.

Zdravotníci se chystají na třetí dávku

Domácí

„Zájem o třetí dávky je. Obavy, které panovaly na začátku roku, spíš v rodinách než u klientů, se podařilo překlenout,“ sdělila.

Vakcína zvedla imunitu i náladu

Krom posílení obranyschopnosti proti covidu měla podle ní už první vakcinace ohromný účinek na všechny v domově, i pokud jde o náladu.

„Už po první dávce u nás covid vymizel. Očkování tedy mělo obrovský vliv, především pokud jde o psychickou úlevu nás všech. Proto nyní kdo může, neváhá. Hodně o tom s klienty mluvíme. Oni věří nám a my věříme odborníkům, že s proočkovaností už bude vše v pořádku,“ dodala Kalhousová s tím, že ze 310 klientů a 170 členů personálu není naočkováno 15 lidí, kterým to neumožňuje zdravotní stav.

Praktici znovu zkusí přesvědčit důchodce k očkování. Za čtyři stovky, zvažuje vláda

Domácí

Tím však v tomto pražském domově nekončí. „Současně už nyní také řešíme s naší paní doktorkou očkování proti chřipce. Na její radu to budeme plánovat tak, aby mezi s sebou měly vakcinace čtrnáctidenní odstup,“ doplnila ředitelka. Stejně jako Ústřední vojenská nemocnice v Praze bude vysílat znovu výjezdní očkovací tým i Fakultní nemocnice Brno a u sv. Anny.

„Jdeme do toho. Aktuálně se u nás proočkovanost pohybuje kolem šedesáti procent. Ke třetím dávkám se naši klienti staví kladně, většině je přes 80 let a chtějí tu i nadále být,“ řekl Právu Ivo Cirbus, zástupce ředitele Domova Slunce v Brně, jejichž klienti dostali druhou dávku vakcíny 3. února, bez jakýchkoli vedlejších nežádoucích účinků.

Podle Martina Petříka, ředitele brněnského Domova pro seniory Kosmonautů, zájem o přeočkování u seniorů nezviklalo ani to, že nyní kolem sebe nemoc nevidí.

Nechápu, proč lidé odmítají vakcínu, řekl papež cestou ze Slovenska

Zahraniční

„Počítáme, že přeočkování bude probíhat stejně jako na začátku roku, tedy s pomocí výjezdního týmu z nemocnice sv. Anny. Z větší části jsou klienti pro třetí dávku. Byť nyní je situace klidná, ani u nás, a co vím, ani v okolních domovech, nejsou nákazy covidem-19,“ sdělil redakci Petřík. Na doporučení ministerstva zdravotnictví se bude od 20. září přeočkovávat pouze vakcínami mRNA společností Pfizer/ BioNTech nebo Moderna.

Pro mnohé ve vyšší věkové kategorii to bude znamenat změnu.

„Od ledna jsme čekali až na nás přijde řada. To se stalo na začátku března. Měli jsme vakcínu od společnosti AstraZeneca, což už bylo v době, kdy se objevily informace o možných nežádoucích reakcích. To mnohé naše klienty i zaměstnance znervóznilo, takže se naočkovalo zhruba 70 procent domova. Ostatní se naočkovali jinou vakcínou, takže celkově jsme dosáhli 98procentní proočkovanosti,“ uvedla Anna Ježková, zakladatelka residence Rosa – komunitního bydlení pro seniory v pražských Kobylisích.

Kdo prodělal covid, počká

Přeočkování je čeká až ke konci roku, ale věří, že klienti se k němu a především změně vakcíny postaví pozitivně.

Covidem se během roku v tomto domově nakazili jen tři klienti. Ti patří nově do skupiny, které se podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) přeočkování týkat nebude.

Dušek: Testování očkovaných není na stole

Domácí

Plně vakcinovaní dvěma dávkami, kteří si nemocí prošli, mohou podle odborníků díky silnější získané obranyschopnosti ještě několik měsíců na třetí dávku počkat.

Zcela bez ochrany očkováním nebo prodělaným covidem nyní v Česku zůstává podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zhruba 435 tisíc seniorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám