Hlavní obsah

Zdravotníci se chystají na třetí dávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České nemocnice se již připravují na očkování třetí dávkou vakcín proti covidu-19. Čekají jen na finální posvěcení ministerstvem zdravotnictví, které už avizovalo, že se začne 20. září.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Budeme se držet stejného modelu jako na jaře, tedy lékaři a zdravotníci budou třetí dávkou očkováni na svých klinikách, kde působí. Stejně tak bude znovu vysílán výjezdní očkovací tým do domovů seniorů tak, abychom nezatížili provoz našeho očkovacího pavilonu. Podobně to bude s pracovníky v so­ciálních službách,“ sdělila Právu mluvčí FN Brno Veronika ­Plachá.

„V tuto chvíli zájem ze strany lékařů a zdravotníků zjišťujeme a začneme s očkováním po konkrétních doporučeních ministerstva,“ uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice v Praze Jitka Zinke.

Na Slovensku budou očkovat děti od 5 let

Koronavirus

„Přeočkování se bude týkat jak personálu, který dostával vakcíny na přelomu roku, tak i seniorů, které jsme pomáhali naočkovat ve věkové kategorii 85 a starší v domovech seniorů, kteří už projevili zájem, takže aktivujeme také výjezdní tým,“ dodala Zinke.

Testování protilátek jen výjimečně

Zájemci se už nyní obracejí také na Všeobecnou fakultní nemocnici (VFN) v Praze, kde ještě dolaďují technické zázemí. „Jsme připraveni registrace otevřít, jakmile bude vše hotovo. Je nutné zdůraznit, že třetí dávku lze aplikovat až osm měsíců po druhé dávce, tedy větší množství lidí, kteří splňují podmínku, očekáváme až v říjnu,“ sdělila Právu mluvčí VFN Marie Heřmánková.

„Rozhodnutí o aplikaci třetí dávky očkování proti covidu je na každém, ale rozhodli jsme se pro všechny zdravotníky a lékaře poskytnout jedno vyšetření na protilátky proti covidu-19 zdarma,“ dodala Plachá.

Prymula: V nemocnicích mohou přibýt stovky pacientů s covidem

Koronavirus

Přichystaní jsou i v pražské nemocnici na Bulovce. „Zájem lékařů a zdravotníků evidujeme, hlavně od těch, kteří mají v tuto chvíli za sebou dvě dávky očkování a onemocnění covid-19 neprodělali. Budou očkováni v rámci našeho očkovacího centra, rezervační systém je připraven, očkování doporučujeme.

Trochu jiné je to u lidí a kolegů, kteří nemoc prodělali a mají ukončené dvoudávkové očkování. Ti jsou na tom s obranyschopností ještě lépe a mohou počkat i řadu měsíců,“ řekla Právu Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních nemocí.

S tím souvisí i otázka měření protilátek proti covidu-19. „Ani ve světě nebylo jednoznačně vyřčeno doporučení a studie zkoumající potřebnou úroveň protilátek stále běží. Takže my s celoplošným testováním na protilátky nepočítáme,“ dodala Roháčová.

Proč ještě neupravili mRNA vakcínu proti deltě? Odpověď leží ve skladech

Zahraniční

Podle Václava Navrátila, jednoho ze zakladatelů české firmy DIANA Biotechnologies, která otevřela nejmodernější a dosud největší diagnostickou laboratoř na PCR testy v ČR, se ani v tomto momentě nijak nezvýšil zájem o testování protilátek.

Důvodem je podle něho to, že „testování na protilátky nedává velký smysl, jelikož v tuto chvíli není jasné, jaká hladina protilátek v těle je protektivní proti covidu-19,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám