Hlavní obsah

Praktici znovu zkusí přesvědčit důchodce k očkování. Za čtyři stovky, zvažuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktici, kteří nově přesvědčí k očkování někoho ze seniorů nad 65 let, dostanou zřejmě odměnu 380 korun. S odkazem na jednání vládní rady pro zdravotní rizika o tom informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Postoj lékařů k takovému kroku není jednotný. Podle šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky je částka spíše náhradou za vynaložené úsilí spojené s obvoláváním pacientů.

„Pan náměstek VZP nás informoval, že bude motivovat praktiky dodatečnou částkou, myslím 380 korun, za to, když přesvědčí někoho nad 65 let na prvovakcinaci,“ sdělil premiér ČT.

Mělo by se jednat také o pa­cienty imobilní, po transplantaci nebo onkologicky nemocné a další rizikové skupiny. Přesný výčet teď finalizují pojišťovny se zástupci praktiků.

Očkování třetí dávkou bude od 20. září, řekl Babiš

Domácí

Někteří lékaři navržený příspěvek vítají. Pomůže podle nich motivovat lékaře a tím i seniory k očkování. „Předpokládám, že je to kombinace několika věcí, tedy když bude motivován očkující lékař, bude motivován obyvatel, což povede ke kýženému cíli, aby byla proočkovanost co nejvyšší,“ myslí si lékař z Chomutova Michal Bábíček.

Šonka zdůraznil, že nejde o to přesvědčit všechny. I on považuje příspěvek za užitečný.

„Bavíme se o úhradě výkonu, kdy lidi znovu oslovíme, zkusíme je v databázi identifikovat, zjistíme, proč nejsou očkovaní, vysvětlíme jim význam očkování a nabídneme možnost, že je lékař naočkuje. To je práce, která není snadná a zabírá mnoho času,“ vysvětlil Šonka.

Kraje a obce se k volnu za očkování točí zády

Domácí

Stejně jako další ordinace i on své pacienty obvolával už dříve. „Ono to samozřejmě probíhá. Já jsem skoro se všemi těmito lidmi mluvil v době, kdy nám přišly vakcíny a vypadli nám lidé ze seznamu, a zvali jsme je k očkování. Ale je tam spousta lidí, kteří řekli: Teď ne. Takže jde o to zkusit je znovu oslovit,“ vysvětlil Šonka.

Stále u sebe eviduje několik desítek neočkovaných seniorů. Část z nich proto, že covid prodělali, část prozatím, anebo vůbec očkovat nechtěla. Podobný stav popisuje i Irena Moravíková, která ordinuje v České Lípě.

„Ti, co chtěli být, podle mě k očkování už dospěli. Někteří měli covid, těm jsme doporučili, když už jsme neměli vakcíny, aby šli do očkovacích center. Jsou mezi nimi ale lidé, kteří nechtějí. Řeknou, že je jim devadesát a už nic nechtějí, jen umřít,“ popsala.

Několik lidí v Česku už dostalo třetí dávku vakcíny

Domácí

Na odměnu, kterou avizoval premiér, se dívá skepticky. „Pořád mám pocit, že to musím dělat proto, že to lidem pomůže. Rozhodně teď nesednu a nebudu obvolávat seniory s vidinou zbohatnutí,“ dodala s tím, že všechny pacienty před časem se sestřičkou obvolaly a znovu to teď neplánují.

Podle statistik ministerstva zůstává bez registrace mimo systém deset procent lidí ve skupině 80 a ve skupině 70 až 79 let. Celkem tedy 145 tisíc lidí. S přičtením těch, kteří jsou ve skupině 60 a 65, se souhrnně neúčastní očkování přes 400 tisíc seniorů nad 60 let.

Výběr článků

Načítám