Hlavní obsah

Dušek: Testování očkovaných není na stole

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově nakažení lidé se v poslední době rekrutují dominantně z řad nenaočkovaných. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek přiznává, že řadu případů nákazy mezi očkovanými nemusíme vidět, protože se nemusí testovat. Nicméně změna strategie podle šéfa zdravotnických statistiků není v současnosti na stole.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

„Zpráva, že Dušek hlásá, že se očkovaní budou muset plošně testovat, je nesmysl. To není na stole, nezvažuje to ani žádný stát. Naopak ty státy zvažují větší zvýhodňování očkovaných,” řekl Novinkám šéf ÚZIS Dušek.

Těžký průběh covidu mělo v Česku o prázdninách jen 26 očkovaných

Domácí

Reagoval tak na interpretaci svých slov pronesených v on-line diskusi, pořádané Ostravskou univerzitou, podle které by i očkovaní lidé museli v případě zhoršení covidové situace podstupovat testy. Novinky se na něj obrátily se žádostí o podrobnosti týkající se toho, při jakých číslech by to mohlo být zavedeno či s jakou frekvencí.

Testování očkovaných vyloučil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Neplánujeme, že by se lidé, kteří jsou očkováni, testovali. Mnohonásobně nižší pravděpodobnost je, že naočkovaný člověk se nakazí a nakazí někoho jiného. To, že netestujeme naočkované, bude zachováno,“ řekl ministr.

Za úterý přibylo v Česku 553 nově nakažených, několikastovkové přírůstky jsou zaznamenávány minimálně od začátku září. Situace je však podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i Duška stále dobrá a není důvod k panice.

Výsledky testování ve školách: Pozitivních je hrstka

Domácí

I s odkazem na pozitivní vývoj se o plošném testování očkovaných podle Duška neuvažuje.

Opatření jen v rizikových provozech

„Situace se nehorší, čísla ukazují spíše na stabilizaci. Pokud by se situace velmi dramaticky zhoršila v pozdním podzimu, tak samozřejmě zejména v rizikových provozech, kde je velké množství seniorů, například sociálních zařízeních, bychom museli uvažovat o zesílení jejich ochrany. A to bez nějakých lockdownů a jiných věcí. K ruce bychom měli jen respirátory a testy, to je celé,” nastínil Dušek hypotetické možnosti zpřísnění.

Některé skupiny očkovaných, pravděpodobně rizikoví senioři, by tak vedle vakcinace ještě musely podstupovat preventivně testy. Celospolečenský dopad by toto opatření ale zřejmě nemělo.

Kolik se nakazilo očkovaných? Kde netestujeme, tam nevidíme, přiznává Dušek

Domácí

V Česku má dokončené očkování proti koronaviru 5,86 milionu osob. I naočkovaní lidé se přitom mohou i přes očkování covidem nakazit, vakcína totiž nechrání očkovaného jedince před nákazou se stoprocentní účinností. Pravděpodobnost je však nižší, výrazně pak očkování snižuje riziko těžkého průběhu či úmrtí. Podle aktuálních dat je zhruba 75 až 80 procent nově nakažených neočkovaných. Tato statistika ovšem nemusí být úplně vypovídající, protože u řady očkovaných lidí se stát nemusí o nákaze vůbec dozvědět, jelikož tito lidé nemají povinnost se například před různými akcemi či cestováním testovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám