Hlavní obsah

Rychlotesty na covid zachránily domov seniorů

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Rozšíření koronaviru se úspěšně podařilo zabránit v domově pro seniory v Zastávce u Brna, a to díky použití rychlotestů. Jejich výsledek má pětadevadesátiprocentní přesnost a je známý za pouhých dvanáct minut. Šlo o první, v podstatě pouze zkušební nasazení této technologie na zjišťování covidu-19 v Česku. Pacient byl převezen do nemocnice.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vzorky se ihned vyhodnocují na přístroji Ichroma 2

Článek

V testování se používá jihokorejský tester Ichroma 2, který do domova pro seniory v Zastávce zapůjčila brněnská organizace Podané ruce. V domově nechalo jeho vedení ve středu otestovat padesát zaměstnanců, aby mělo jistotu, že jsou v bezpečí. Všichni byli negativní. Když se ale zvýšila teplota jednomu ze 140 obyvatel, byl otestován také.

„Test byl pozitivní. Díky rychlotestu jsme mohli reagovat bleskově. Senior má naštěstí svůj pokoj, který jsme bleskově změnili v izolaci. Byla mu vyčleněna pečovatelka ve speciálním obleku. Ihned jsme odebrali vzorky na klasické laboratorní vyšetření. Když se ve čtvrtek testy ukázaly jako pozitivní a teplota ještě stoupla, byl klient převezen do nemocnice v Ivančicích,“ řekl Právu ředitel domova Jiří Altman.

Rusové zahájili třetí fázi testování vakcíny Sputnik. Píchnou ji 40 tisícům dobrovolníků

Evropa

Zdůraznil, že senior, který má jen teplotu, byl převezen preventivně, a to s ohledem na svůj „opravdu velmi vysoký věk“. Podrobnosti ředitel neuvedl, ocenil ale rychlost testů.

S nápadem využít zařízení Ichroma 2 přišli pracovníci organizace Podané ruce, která v Brně, ale i v dalších městech na Moravě pomáhá narkomanům v boji s jejich drogovou závislostí. Tester lze využít ke zjištění až 40 onemocnění, na každé je ale speciální testovací sada.

Většina testů už je jen na objednání

Koronavirus

Zájem o něj má i město Brno, které si již tyto testery objednalo pro své domovy důchodců a nyní čeká na jejich dodání. Do tří týdnů by se mělo začít s testováním, řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. V Brně ale přesto již ve čtvrtek testování začalo. Zařízení Ichroma 2 použila právě organizace Podané ruce.

Ročně jsou v kontaktu se zhruba 7000 lidmi z rizikového prostředí. „Necháme postupně otestovat všech našich 251 zaměstnanců. U těch, kteří mají nejčastější kontakty s klienty, se budou testy dle potřeby opakovat,“ řekl Právu ředitel sdružení Jindřich Vobořil.

Technologii si pochvaluje, přestože je přesná na 95, a nikoli na sto procent. Pozitivitu je proto vždy nutné ověřit klasickými laboratorními testy, na jejichž výsledek se čeká do druhého dne.

Pro test je nutné použít testovací set za 312 korun a dále samotné zařízení, tzv. čtečku, která zjistí výsledek. Běžný test přitom stojí 1700 korun. Pořízení stroje vyjde na 20 tisíc korun. Pokud se tato technologie osvědčí, bylo by ji podle některých úvah možné využít ve školách.

Reklama

Výběr článků

Načítám