Hlavní obsah

Rusové zahájili třetí fázi testování vakcíny Sputnik. Píchnou ji 40 tisícům dobrovolníků

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vývoj ruské vakcíny proti koronaviru vstoupil do další fáze. Lékaři v Moskvě začali očkovací látku Sputnik V vpichovat dalším dobrovolníkům. Imunitu proti nemoci covid-19 by měly zajistit dvě dávky vakcíny podané v rozestupu 21 dní. Záběry z očkování dobrovolníků v pátek zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě začali testovat vakcínu Sputnik V proti covidu-19 na dobrovolnícíchVideo: Reuters

 
Článek

Jedna z dobrovolnic, která si nechala nový preparát píchnout do paže, reportérům agentury Reuters řekla, že z nežádoucích účinků obavy nemá.

„Osobně jsem si zcela jistá, že je to očkování bezpečné. Nikdo na světě sice neví, zda bude účinné, ale já jsem si jistá, že je bezpečné,“ řekla Reuters pacientka, která se představila jako Marie.

Dostupná vakcína nebude dřív než za rok, varuje ředitel CDC. Podle Trumpa je zmatený

Koronavirus

Vývoj ruské vakcíny, jejíž bezpečnost a účinnost mnozí odborníci vzhledem ke kvapnému postupu od počátku kritizují, je ve třetí fázi. Ta zahrnuje testování na 40 tisících dobrovolnících. Prvotní výsledky by měly být známy v říjnu nebo listopadu letošního roku.

Proč nemůžete dostat chřipku z vakcíny proti ní

Zdraví

Očkovací látku Sputnik vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. Vakcína podle Moskvy vytváří jak protilátku, tak buněčnou imunitu vůči koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje chorobu covid-19. Imunita jedince má podle ruského ministra zdravotnictví Michaila Muraška vydržet dva roky.

Máme vakcínu proti koronaviru, oznámil Putin

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám