Hlavní obsah

Většina testů už je jen na objednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zvýšenému zájmu o testy na onemocnění covid-19 zavedla většina nemocnic v Česku povinný rezervační systém. Kapacita odběrových míst je ale často naplněna, někde tak jdou lidé na odběr druhý den, jinde čekají i týden. Řada krajů otevírá nová testovací místa.

Článek

V nemocnicích zřizovaných Plzeňským krajem fronty na odběry nejsou, potvrdil Právu jejich mluvčí Jiří Kokoška. „Fronty se nám netvoří díky online rezervačnímu systému. Tam si člověk vybere čas, kdy chce přijet, přijede, za pět minut je otestován a jde na řadu další.“

Mapa odběrových míst na covid-19 v ČR

Koronavirus

Z krajských nemocnic testovala zatím jen ta v Klatovech, v pátek 18. září vznikne odběrové místo i v rokycanské. V Klatovech se bude od příštího týdne testovat každý pracovní den od 9 do 12 hodin. Podle Kokošky není problém se objednat na následující pracovní den. „Pokud se někdo chce na odběr objednat, tak se mu asi většinou nepodaří najít volný termín ještě ten den, ale na příští pracovní den se většinou bez problémů objedná.“

Čekali až pět hodin

Na testovacím místě v plzeňské fakultní nemocnici jsou čekací lhůty až dva dny. „U samoplátců je to v této chvíli zhruba 48 hodin, s e-žádankou od praktického lékaře jde o rozmezí 24 až 48 hodin,“ sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

„Fronty žádné nejsou, protože jedeme na čas, tedy na objednávkový systém. Pro samoplátce i indikované se termíny pohybovaly zhruba kolem jednoho týdne, samozřejmě pokud to nebylo urgentní,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, která provozuje odběrové místo v nemocnici v Karlových Varech.

„Vykoukněte z okna, jaká je dnes fronta,” žádají lidé při telefonátech na testovací infolinku

Domácí

„Počty testů vzrostly na zhruba tři sta denně,“ pokračoval mluvčí s tím, že se chystá otevření dalšího odběrového místa v chebské nemocnici. Další by mělo vzniknout v Mariánských Lázních.

Na odběrovém místě v Krajské nemocnici v Liberci se bude vůbec poprvé testovat i o víkendu, v sobotu i v neděli od 9 do 11 hodin. Částečně jde o reakci na kritiku z konce minulého a začátku nynějšího týdne, kdy museli lidé ve frontě v liberecké nemocnici čekat až pět hodin. Dosud se tu testovalo jen ve všední dny.

Kvůli Německu jsou v Praze fronty na testy

Koronavirus

„Fronta se teď vytváří už jen v ranních hodinách, kdy se musí čekat. Zhruba od 11 hodin už žádná není,“ popsal čtvrteční situaci v Krajské nemocnici v Liberci její mluvčí Václav Řičář. Kraj nechal v pondělí otevřít v Liberci také druhé odběrové místo, které zajišťuje místní pobočka Státního zdravotního ústavu.

Na horní hranici produkční kapacity bylo ve čtvrtek všech pět odběrových míst při nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Nejvíce lidí se hromadilo v Trutnově, kde denně stíhají odebrat vzorky u dvou set žadatelů. „To je maximum možného,“ řekla mluvčí holdingu Lucie Chytilová.

Předejít frontám, leckde usměrňovaným strážníky, se nemocnice snaží pomocí rezervačního systému. „Bez objednání, avšak na doporučení, je zatím možné si nechat udělat test už pouze v Jičíně,“ dodala Chytilová.

Nutnost předchozí rezervace platí na odběrném místě v královéhradecké fakultní nemocnici.

V Brně až za týden

Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích ve svém rezervačním systému nabízí pro osoby indikované krajskou hygienickou stanicí nebo praktickým lékařem jako nejbližší volný termín pátek 25. září. Samoplátci si musí počkat až do

30. září.

Naopak do soukromého odběrového centra Elisabeth Pharmacon v brněnských Židenicích se samoplátci mohou objednat i na tentýž den. Až trojnásobně vzrostly oproti letním měsícům počty lidí, které musí denně otestovat Nemocnice Šumperk.

Británie nestíhá testovat, Johnson nevyloučil druhý kompletní lockdown

Zahraniční

„Zatím zvládáme testovat pacienty bez potíží,“ říká náměstkyně nemocnice Monika Žaitliková s tím, že díky tomu lidé na testy nemusí v šumperském regionu dlouho čekat. Denně otestují zhruba osm desítek pacientů. „Odebrané vzorky posíláme do olomoucké fakultní nemocnice, výsledky mají lidé obvykle do druhého dne,“ dodala Žaitliková.

V Kraji Vysočina se odběry vzorků provádějí u všech pěti krajem zřizovaných nemocnic, samoplátcům jsou však vyhrazena pouze dvě z těchto odběrových míst, v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě. Veškerá administrace probíhá elektronicky, objednaní lidé dostávají zprávu o čase a místě odběru stejně jako výsledky formou textové zprávy. I přesto se fronty tvoří, zvlášť právě v Jihlavě a Havlíčkově Brodě.

„Lidé třeba dostanou zprávu, že se mají dostavit na půl osmou, ale řada jich přijede dřív a o to déle čekají,“ popsala praxi v Jihlavě, kde je nejvytíženější místo kraje, mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Největší fronty se vytvářejí hned ráno.

Více lidí ráno

Téměř bez front probíhají odběry v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Odběrné místo v ostravské fakultní nemocnici má kapacitu asi 1000 osob denně a lidé sem mohou přicházet každý den od 8 do 15 hodin. Jak sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová, kapacita je zcela postačující a fronty se zde po většinu dne netvoří.

Mobil bude varovat před nákazou. Pozná rizikový kontakt, říká Dzurilla

Domácí

„Více lidí chodí ráno, během odpoledne je tam někdy i prázdno. Včera přišlo 423 lidí. Z toho bylo 59 samoplátců, ostatní byli indikovaní,“ uvedla mluvčí.

Praktičtí lékaři všechny pacienty, kterým doporučí vyšetření na covid, hlásí do elektronické aplikace. „Tato aplikace pak pacientům pošle SMS s informací, kdy se mají dostavit,“ dodala Petlachová. Co se týče samoplátců, mohou se také zaregistrovat na některý den anebo prostě přijdou bez ohlášení a požádají o vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám