Hlavní obsah

Remdesivir bude pravděpodobně zdarma pro 140 tisíc pacientů

Právo, jam

Americká společnost Gilead Sciences, která vyvíjí experimentální lék remdesivir, jež se užívá při léčbě nemoci covid-19, se podle svého viceprezidenta a virologa Tomáše Cihláře rozhodla poskytnout zdarma asi 1,5 milionu dávek léku, což by mělo vystačit pro 140 tisíc pacientů. Cihlář to uvedl v pátek v České televizi s tím, že se u mírnějších pacientů také zvažuje zkrácení doby medikace, takže by lék vystačil ještě pro více lidí.

Foto: Gilead Sciences, Reuters

Balení remdesiviru

Článek

Společnost zatím neschválený lék poskytovala doposud zdarma, časem by se za něj mělo platit, o ceně Cihlář nechtěl zatím mluvit s tím, že to zatím není jasné.

„Současné množství remdesiviru, které máme k dispozici a bude pro zhruba 140 tisíc pacientů, což je asi 1,5 milionu dávek, se Gilead rozhodl poskytnout zdarma,“ uvedl v návaznosti diskusi o ceně Cihlář.

Z remdesiviru se může stát obří byznys. Výroba přitom stojí pakatel

Koronavirus

V Česku se s pomocí remdesiviru z onemocnění vyléčili zatím tři lidé, pražského taxikáře následovali v minulých dnech další dva pacienty z nemocnice v pražském Motole a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Několik dalších pacientů nyní desetidenní léčebnou kúrou prochází. Jedná se o lidi ve vážném stavu. Právě u těchto pacientů by remdesivir měl být nejúčinnější, jak také ukázala jedna z již provedených studií.

Na léčbu by mohlo stačit pět dní

„Můžeme s jistotou říct, že Remdesivir je účinný na pacientech, kteří mají silné symptomy (zápal plic). Zatím ale nemáme výsledky na pacientech s mírnějšími symptomy, tam běží další studie,“ uvedl Cihlář s tím, že studie ale naznačila, že by bylo možné zkrátit dobu medikace u části pacientů.

Boj ještě neskončil, říká taxikář vyléčený z covid-19. Čeká ho dlouhá rehabilitace

Koronavirus

„Na pacientech s těmi vážnými symptomy jsme porovnávali účinek remdesiviru v rámci desetidenní léčby a pak pětidenní. Speciálně u pacientů, kteří mají mírnější symptomy, se tedy zdá, že ta zkrácená léčba by mohla být dostatečná. To dává při jednoduchém výpočtu k dispozici dvakrát tolik léčiva k distribuci mezi pacienty. To, čemu zatím nerozumíme, je, jestli by ta pětidenní léčba fungovala na pacienty, kteří mají všechny různé symptomy,“ vysvětlil Cihlář možný vývoj.

Vyznamenání by přijal

Za práci při vývoji remdesiviru, kterou Cihlář se svým týmem doposud udělal, jej chtějí někteří poslanci navrhnout na státní vyznamenání. To by prý za určitých okolností vědec přijal.

„Je to velká pocta, pravděpodobně bych ho přijal. Záleží na tom, kdo ten návrh podá a jak to vyznamenání bude prezentováno. Samozřejmě to nebude vyznamenání jenom pro mě, bude to pocta pro celý tým z Gileadu,“ připustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám