Hlavní obsah

Pusťte nás do té laboratoře ve Wu-chanu, tlačí Američané na Čínu

Washington ve středu znovu vyzval čínské úřady, aby umožnily kontrolu virologické laboratoře ve Wu-chanu, kterou někteří označují za původce nákazy koronavirem způsobujícím covid-19. Ministr zahraničí Mike Pompeo na tiskové konferenci ve Washingtonu prohlásil, že svět se musí seznámit s tím, jak ve Wu-chanu epidemie vznikla.

Foto: Erin Scott, Reuters

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo

Článek

„Peking musí být transparentní,” řekl ministr. „Do virologického ústavu ve Wu-chanu stále nemáme přístup, svět tam nemá přístup. Nevíme přesně, kde se virus vzal,” konstatoval Pompeo.

„V Číně existuje řada laboratoří, které podle našeho mínění dál pracují s nakažlivými patogeny, a my nevíme, je-li zabezpečení takové, aby se nic podobného znovu nestalo,” dodal.

USA budou chtít po Číně odškodnění, řekl Trump

Koronavirus

Pandemie, která připravila o život přes 200 tisíc lidí, zhoršila vztahy mezi USA a Čínou. Washington a Peking se vzájemně obviňují z nezvládnutí krize, která v Číně začala a na Spojené státy dopadla s největší silou. Pompeo už minulý týden řekl, že USA jsou „pevně přesvědčeny”, že Čína propuknutí epidemie včas neoznámila a skrývala před světem, jak je nemoc vyvolaná virem nebezpečná.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Prezident Donald Trump už v polovině dubna prohlásil, že americká vláda zkoumá, zda koronavirová krize nemá původ ve wuchanské laboratoři. Vedoucí představitelé laboratoře agentuře Reuters řekli, že takové podezření nemá reálný podklad. Většina vědců podle agentury soudí, že koronavirus je přírodního původu.

Anketa

Měla by podle vás Čína zpřístupnit své laboratoře nezávislému týmu vyšetřovatelů?
Ano
86,5 %
Ne
13,5 %
Celkem hlasovalo 7849 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám