Hlavní obsah

Puberťáci se vrhli na očkování

Mladí lidé ve věku 16 až 24 let se vrhli do očkovacích center a podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) už s 373 tisíci podanými dávkami přeskočili starší ve skupině 25 až 29 let o sto tisíc.

Článek

Důvodů se nabízí mnoho, ale zdá se, že jsou to hlavně obavy z toho, že bez očkování se budou muset po návratu do školy podrobovat testům a dalším hrozícím protiepidemickým opatřením, a pokud stihnou obě dávky do poloviny srpna, vyhnou se ještě před koncem prázdnin rostoucím překážkám při cestování do ciziny.

Strach z nákazy koronavirem je zřejmě tolik netrápí, což je znepokojující v době, kdy se uvolnila ochranná opatření v nočních klubech.

Očkování již chrání více než čtyři miliony Čechů

Domácí

Podle zjištění Práva například v pražských klubech, kde minulý rok v podstatě odstartovala druhá vlna epidemie, stačí předložit čestné prohlášení a můžete se jít bavit. Zatímco do divadla nebo na koupaliště vás aspoň bez antigenního testu nepustí.

„Přesně v době, kdy začali hygienici upozorňovat na rizikové šíření mezi mladými lidmi, jsem to, bohužel, poznala na vlastní kůži. Dcera odmaturovala a místo plesu, o který přišli, slavili se spolužáky v jednom z pražských klubů. Všichni byli otestovaní, jenomže v deset večer se podnik otevřel i veřejnosti a příchozím stačilo čestné prohlášení. Asi si každý dokáže představit, k čemu takový formální požadavek vede,“ popsala matka dívky, která nyní doma bojuje s covidem.

„Doufám, že si na ty kluby ministr posvítí“

„Nakazila se dcera a alespoň, díky tomu, že jsme v těchto dnech jen spolu, nakazila jen mne. Kvůli okamžité karanténě mi unikla druhá dávka očkování a po pár dnech jsem měla pozitivní test i já. A musím říct, že jsem vděčná alespoň za tu první dávku, protože ty první dva dny s covidem byly opravdu krušné. Nyní už je to lepší. Ale upřímně doufám, že si na ty kluby pan ministr Vojtěch posvítí,“ dodala žena z Prahy, která si přála zachovat anonymitu.

Test nebo očkování a žádný tanec. Policie se o víkendu zaměří na Prahu

Domácí

Samotné čestné prohlášení podle ministerstva zdravotnictví opravdu není dostačující.

„Osoba může prokázat bezinfekčnost tak, že na místě, v nočním klubu, podstoupí preventivní antigenní test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro samotestování nebo povolen k použití laickou osobou, s negativním výsledkem. Současně pro účely případné kontroly dozorového orgánu se vyplní čestné prohlášení,“ připomněl Kryštof Berka z tiskového odboru resortu zdravotnictví.

Jsme skoro u cíle EU

Očkovaní se mohou prokazovat certifikátem o bezinfekčnosti, který získají 14 dnů po druhé dávce, pak nemusí na test.

„Nyní se více registrují mladší věkové skupiny. Důvody nezjišťujeme, ale dá se předpokládat, že je to dáno i tím, že měli možnost registrace jako poslední. Každopádně je chvályhodné, že k očkování přistupují zodpovědně,“ komentovala zájem Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice, která očkuje v O2 Universum v Praze.

Stát chce lidem posílat dopisy, ať se nechají očkovat

Domácí

Registrace mladých podle ÚZIS rostou napříč republikou. „Z monitoringu zájmu o očkování ke 14. červenci vyplývá, že v kategorii mladých ve věku od 16 do 29 let vzrostl na 45 procent registrovaných, přičemž 40 procent už dostalo první dávku, a ve skupině 30 až 34 let stoupl na 47 procent registrovaných, přičemž necelých 45 procent už má za sebou první vakcinaci. S věkem počty registrovaných ve skupinách stoupají až k devadesáti procentům ve věkové kategorii 80+,“ sdělila Právu mluvčí ÚZIS Lenka Svobodová.

„Česká republika má dostatečnou rychlost očkování a dostatek látek, aby v červenci dosáhla Evropskou unií stanovaného cíle, sedmdesáti procent očkovaných dospělých alespoň první dávkou,“ dodala Svobodová. V této chvíli jsme podle ministerstva zdravotnictví dosáhli hranice 60 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám