Hlavní obsah

Očkování již chrání více než čtyři miliony Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice mají ukončené očkování již čtyři miliony osob (4 040 306). Jen za středu to bylo 68 857 lidí po druhé dávce. Plyne to ze čtvrtečních dat ministerstva zdravotnictví.

Článek

Většina očkovaných (téměř 82 procent) dostala vakcínu od společností Pfizer/BioNTech, přes osm procent očkovaných dostalo vakcíny firem Astra Zeneca a Moderna. Zhruba jedno procento připadá na očkovací látku společnosti Janssen.

Celkem bylo doposud aplikováno 9 252 732 vakcín. Kompletní očkování mají za sebou tři čtvrtiny osob nad 70 let. Nadpoloviční proočkovanost pak je u všech věkových skupin nad 45 let. U mladších ročníků mezí 18 a 39 lety projevilo zájem o očkování a dostalo alespoň jednu dávku mezi 35 a 45 procenty lidí.

Sedmidenní průměr provedených očkování se aktuálně pohybuje kolem 76 000. Ve středu bylo aplikováno 91 278 vakcín. Oproti konci června je patrné, že rychlost očkování mírně zpomalila. Vláda se snaží veřejnost motivovat otevíráním očkovacích míst, kam je možné přijít bez předchozí registrace.

Další očkovací místo bez registrace bude v obchodním centru na pražském Smíchově

Domácí

Po nárůstu počtu nově odhalených případů v posledních týdnech ve středu klesla průměrná týdenní incidence na 100 000 obyvatel z 15,64 na 15,53.

Nejhorší situace je dle tohoto ukazatele v Praze. Incidence na 100 000 lidí je v hlavním městě na úrovni 41 případů. V Plzeňském kraji vyšplhala na 37 a nárůsty lze pozorovat i v dalších regionech.

Procentuálně lze pozorovat největší mezitýdenní nárůst v Pardubickém kraji. Incidence tam narostla zhruba čtyřnásobně a dostala se ze čtyř na 16 nových případů za sedm dní na 100 000 obyvatel. Zhruba dvaapůlkrát více nákaz proti minulému týdnu vykazují také Královéhradecký a Ústecký kraj.

Z 1,45 na 1,3 kleslo nicméně reprodukční číslo, které udává, kolik osob může potenciálně nakazit člověk s pozitivním testem. I tak jeho hodnota signalizuje další šíření epidemie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám