Hlavní obsah

Prymula chce preventivní testování na ubytovnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici by se v rámci prevence šíření koronaviru měli zaměřit na větší ubytovny se zahraničními dělníky. Tvrdí to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, podle něhož se záležitost projednává s cizineckou policií. Prymula to uvedl na tiskové konferenci Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle něj by měly testování zvážit i firmy samotné, aby se předešlo druhé vlně epidemie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V pozadí ministr Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Testování hygieniků v ubytovnách se podle Prymuly připravuje. „Už je to v praktické realizaci. Jsou intenzivní jednání třeba s cizineckou policií, abychom vůbec věděli, jaké osoby tam jsou. Je třeba si uvědomit, že to nejsou jenom oficiální ubytovny, které máme. Řada dělníků bydlí různým způsobem, ne úplně zcela oficiálně, tam to riziko je ještě větší,” řekl Prymula.

Při šetření se podle něj zjistilo, že je složité získat informace o tom, kde je daný cizinec ubytován. Ještě komplikovanější je zjistit, kde pracuje. „Oni jak tady pracují načerno, odmítají tahle data dávat,” dodal.

Testovat a měřit teplotu

Firmy, které mají v ubytovnách zaměstnance, by je podle Prymuly měly testovat i samy, protože jsou potenciálním zdrojem zavlečení nákazy do podniku. „Není to otázka pravidelného testování, ale pokud se tam dělníci sjeli nově, tak asi nebude od věci se na ně podívat,” řekl Prymula. Na škodu podle Prymuly není ani to, aby firmy preventivně testovaly pracovníky, kteří nejsou pendlery. Doporučoval by metodu PCR.

Počet nakažených na Karvinsku dále roste

Domácí

Podniky by podle něj měly zaměstnance kontrolovat už u vstupu, alespoň měřením teploty. V samotném provozu by měly pracovníky oddělit prostorově či směnami. Lidé, kteří spolu běžně nepracují, by se neměli stýkat ani třeba na obědě.

Zásoby ochranných pomůcek se mohou hodit

Společnosti by se podle Prymuly měly také předzásobit ochrannými pomůckami a mít zmapovaný mechanismus, jak se dozásobit, pokud by po těchto prostředcích znovu enormně vzrostla poptávka.

Uzavírání celých podniků by mělo být podle Prymuly spíše výjimečné, jen pokud by se nákazu nepodařilo izolovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám