Hlavní obsah

Problémy kvůli koronaviru? Platby a pokuty řeší operátoři individuálně

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do problémů kvůli opožděným platbám telekomunikačních služeb se může dostat takřka kdokoliv. V posledních týdnech jsou však patrně nejrizikovější skupinou podnikatelé, kteří v souvislosti s opatřeními kvůli koronaviru přišli o značnou část příjmů, ne-li o všechny. Operátoři k jednotlivým případům přistupují individuálně, výjimkou není ani to, že odpustí pokuty úplně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákazníci mají od letošního dubna díky novele zákona o elektronických komunikacích možnost snadněji změnit operátora a nemusí se obávat vysokých pokut za předčasné ukončení smlouvy.

Ty se v případě fyzických osob – ať již spotřebitelů, nebo podnikajících fyzických osob – mohou účtovat pouze tehdy, pokud smlouva skončí do tří měsíců od jejího uzavření. V takovém případě je smluvní pokuta omezena 5 % součtu měsíčních paušálů zbývajících do konce sjednané doby, přičemž výše úhrady se počítá z částky placené v průběhu trvání smluvního vztahu.

Operátora je možné změnit rychleji. A zákazníka to nezruinuje

Mobil

Především pro podnikatele, kteří využívají více telekomunikačních služeb najednou, se však může stát přesto výše pokuty neúnosnou. Obzvláště to platí v případech, kdy se ocitli na mizině.

Operátoři žádné plošné opatření, které by se vztahovalo k této nestandardní situaci, nemají, právě proto se požadavky klientů řeší vždy případ od případu. „Ke svým zákazníkům – tedy těm koncovým i k podnikatelům – přistupujeme úplně stejně. Pokud se dostanou do nějaké finanční tísně, je potřeba nás co nejdříve kontaktovat, ideálně ještě předtím, než dojde k nemožnosti splácet,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Kontaktovat operátora co nejdříve

Zdůraznila přitom, že v některých opodstatněných případech při předčasném ukončení smlouvy z důvodu úpadku růžový operátor sankce nepožaduje. „Týká se to účastnických smluv a programu Magenta 1 Business, který sdružuje víc služeb pod jedno IČO. Rámcové smlouvy řešíme individuálně,“ podotkla Kemrová.

„Vodafone si uvědomuje, že současná situace je náročná pro každého a že ve velké míře zasáhla také živnostníky, menší i velké firmy stejně jako oblast veřejné správy. Pro tyto zákazníky jsme připraveni řešit problémy individuálně. Více informací získají klienti v samoobsluze, na zákaznické lince nebo se mohou obrátit na své obchodní zástupce,“ poradil zákazníkům mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Přiznal přitom, že žádosti týkající se omezení či opoždění plateb od firem či živnostníků již operátor řešil. Kolik jich bylo, však neprozradil.

„Většina našich zákazníků hradí své závazky včas. Požadavky těch, kteří se na nás v této situaci obrátí, řešíme individuálně a zákazníkům, kteří mají historicky dobrou platební morálku, se snažíme vycházet maximálně vstříc. Požadavky se liší například podle oboru, ve kterém zákazníci podnikají, a také podle služeb, které od nás využívají,“ shoduje se s ostatními operátory také mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Mobilní operátoři kvůli krizi upravují služby, část bude zdarma

Mobil

Klíčová je platební morálka

Právě zmiňovaná platební morálka je podle informací Novinek pro operátory klíčová. Pokud totiž zákazník platící za normálních okolností včas jasně prokáže, že je smlouvu nucen ukončit kvůli tíživé finanční situaci způsobené opatřeními kvůli koronaviru, bývá zpravidla žádosti vyhověno bez sankcí.

V případech, kdy jsou ale lidé opakovaně upomínáni pro neplnění svých závazků, nemohou se žádnou schovívavostí ze strany operátorů počítat. A je úplně jedno, zda se jedná o podnikatele či koncové zákazníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám