Hlavní obsah

Polní nemocnice v Ostravě se nechystá, ale místo je

– Ostrava
Právo, Denisa Doležalová

Na rozdíl od Prahy či Brna se v Ostravě zatím nekonají žádné stavební úpravy či technické přípravy v objektu, který Moravskoslezský kraj vybral pro zprovoznění polní nemocnice. Kraj se totiž zatím snaží této situaci vyhnout různými opatřeními.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Hala na ostravském Výstavišti Černá louka je připravena se proměnit na polní nemocnici. Kraj však stále doufá, že to nebude zapotřebí.

Článek

„Kraj již pro polní nemocnici vytipoval lokalitu, a to halu A na Výstavišti Černá louka v centru Ostravy. Objekt nám nabídlo město Ostrava. Nicméně se tomuto scénáři snažíme v maximální míře vyhnout, a to postupným uvolňováním lůžkových kapacit v nemocnicích, ale také přesunem bezpříznakových pacientů do jiných zařízení. I v těch jim bude zajištěna adekvátní péče,“ sdělil Právu moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Bezpříznakoví senioři jsou tak umisťováni v nemocnici v Bílovci na Novojičínsku a v lázních v Klimkovicích u Ostravy. Kraj chce využít i kapacity zdravotnického zařízení v Hrabyni na Opavsku.

Pomáhají studenti SŠ i vysokoškoláci

Již před týdnem navíc hejtman avizoval, že polní nemocnice se nemůže začít chystat, dokud pro ni nebude zajištěn zdravotnický personál. „Lidé chybějí proto, že onemocněli nebo skončili v karanténě, ve všech zdravotnických zařízeních v našem regionu. Některé zdravotnické zařízení je zasaženo více, někde mají menší problémy,“ vysvětloval hejtman.

Ředitel Nemocnice na Bulovce: Dobře že bude polní nemocnice po ruce

Koronavirus

Dodal, že kraj se proto v souladu s platnými usneseními vlády snaží tuto situaci zlepšit a stabilizovat prostřednictvím studentů ze středních, vyšších a vysokých zdravotnických škol. „Ti zde pomáhají. Zároveň využíváme ve spolupráci s organizací ADRA dobrovolníky,“ podotkl Vondrák s tím, že má pocit, že se situace zlepšuje.

Nemocnice v Moravskoslezském kraji mají k neděli volných 188 lůžek z 303, která jsou vybavena umělou plicní ventilací. Mají tedy k dispozici 62 procent těchto lůžek.

K dispozici je 2991 lůžek s kyslíkem

Na odděleních JIP a ARO pro dospělé mají nemocnice 450 lůžek, pro pacienty nakažené koronavirem jich je volných 46 a pro ostatní 104. Nemocnice v kraji disponují celkem 2991 standardními lůžky s kyslíkem, volných jich nyní je více než třetina. Pro pacienty s pozitivním testem na covid-19 je k dispozici 163 volných lůžek a pro ostatní 865. Vyplývá to z nedělních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Ostravští hygienici dorazili na přepadovku i do promořeného domova seniorů

Domácí

„Snad mohu hovořit o slabém plamínku naděje, protože za posledních sedm dnů přece jen došlo v našem kraji k poklesu incidence případů na 100 tisíc obyvatel. V tuto chvíli jsou lůžka pro pacienty a zdravotnický personál ošetřena. Samozřejmě to platí pouze v situaci, kdy nedojde k radikálnímu zhoršení,“ sdělil v sobotu na svém facebookovém profilu hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám