Hlavní obsah

Ostravští hygienici dorazili na přepadovku i do promořeného domova seniorů

Právo, Novinky, Jan Menšík, plk

Ostravští hygienici v pondělí zkontrolovali Domov seniorů Slunečnice, který je podle primátora Ostravy Tomáše Macury (ANO) jedním z aktuálně covidem nejpostiženějším sociálním zařízením v kraji. Novinky už dříve upozornily i na neohlášenou kontrolu v bohumínské nemocnici. Podle šéfky krajských hygieniků Pavly Svrčinové bylo kontrol víc, hygiena prý dostalo příkaz kontroly provádět.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová

Článek

„Byla to poměrně kompletní kontrola na používání ochranných pomůcek, úklid, dezinfekce a dále. Jestli to byla namátková kontrola, nebo kontrola na nějaký podnět, to nevím. Neznám ani výsledek. Jen mě překvapilo načasování, protože tento domov patří k těm nejpostiženějším,” řekl Novinkám primátor Macura.

Domov podle něj eviduje či evidoval desítky případů nákazy mezi klienty, ale i zaměstnanci. „Ti lidé tam jsou přetížení, padají na ústa a kontroly, pakliže nejsou nezbytně nutné, a já nemám informace, že by byly, tak nepomáhají,” míní Macura.

Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran kontrolu hygieniků potvrdil. „Přišli neohlášeně, na to mají právo. A kontrolovali věci. Chtěli vědět, jak se plní dezinfekce, zda nosíme všichni respirátory, jak provádíme infekční zóny, jaké množství ochranných pomůcek jsme nakoupili za loňský i letošní rok, jaké klienty jsme přijímali, kolik klientů jsme přijímali od 1. července, kolik klientů bylo v nemocnici více jak pět dní. A tady to se musí splnit v součinnosti do deseti dnů, a když jim tady toto všechno dodám, tak potom obdržím od nich zprávu do 30 dnů,“ vysvětlil.

Prostě jsem tu kontrolu strpět musel, a tak jsem ji strpěl
ředitel Domova Slunečnice

Sám prý ale kontrolu kriticky nevnímá. „Musím to brát jako pouhý vykonavatel toho provozního práva, protože musím plnit všechny povinnosti... ...Beru to jako součást té doby covidní, jaká je, a toto si musí rozhodovat už někdo jiný, jestli je ta doba vhodná nebo ne. Prostě jsem tu kontrolu strpět musel, a tak jsem ji strpěl,“ poukázal Baran.

Hygienička: Máme příkaz kontrolovat  

Macura uvedl, že o důvodu kontroly bude chtít hovořit s ředitelkou ostravské Krajské hygienické stanice Pavlou Svrčinovou. Ta pro server Novinky.cz uvedla, že hygiena má příkaz kontrolovat.

„My jsme pokyn ministerstva, přímo příkaz k výkonu služby dostali, abychom prováděli ty kontroly,“ řekla Svrčinová.

Přehledně: Jaká zpřísňující opatření platí od středy

Domácí

Dodala, že je to pochopitelné, protože nemocnost v zařízeních sociálních služeb a zařízeních nemocničních je jak mezi personálem, tak mezi klienty a pacienty vysoká.

„A samozřejmě ty kontroly mají přispět k tomu, že se objeví nějaké režimové nedostatky, které se většinou na místě odstraňují. Dost často jsou to problémy třeba s tříděním pacientů, nebo dezinfekcí, ředěním, používáním prošlé dezinfekce, a ty kontroly mají přispět k tomu, aby se snížila nemocnost,“ vysvětlila Svrčinová, která je momentálně v karanténě.

Za párty bez roušek pokutovali hygienici nepravého, vydával se za něj spolužák

Krimi

To, že se kontroly někomu nelíbí, prý chápe. „Jenomže právě ta nemocnost alespoň v našem kraji v sociálních službách a nemocnicích je poměrně vysoká. Téměř každý den máme nějaké nové ohnisko v některém z těchto zařízení a mnohde tam jsou odhaleny ne velké, ale přesto prohřešky, které mohou přispět k tomu, že se epidemie šíří,“ upozornila.

Podle Svrčinové už hygienici zkontrolovali většinu nemocnic v moravskoslezském regionu. „Zhruba před dvěma, třemi týdny jsme byli zavaleni případy, takže jsme na chvíli ty kontroly nechali. Ale vemte si, že skoro denně nám chodí podněty, že se nedodržují pravidla, nenosí se ochranné prostředky, nedezinfikuje se. A samozřejmě toto my musíme prověřit,“ poukázala ředitelka moravskoslezských hygieniků.

Ke kontrole v Domově Slunečnice řekla, že se tam byla kontrola podívat, jak to tam vypadá. A výsledkem prý je, že se tam situace uklidňuje. „Dvakrát jsme tam provedli odběry, stav se tam stabilizoval. Byly tam drobné nedostatky v ředění dezinfekčních prostředků. Všechno zkrátka spěje k tomu, aby se odstranily závady a epidemie se zastavila a nešířila v těchto zařízeních,“ uzavřela Svrčinová.

Plivnutí do tváře zdravotníkům. Hygiena přišla zkontrolovat do nemocnice přetíženou covidovou jednotku

Domácí

Novinky už v úterý psaly o nečekané kontrole v Bohumínské městské nemocnici, kterou vede exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Když se Němeček po konci inspekce dotazoval Svrčinové na důvody, bylo mu prý řečeno, že příkaz „přišel z Prahy, od hlavní hygieničky Jarmily Rážové”.

Rážová prostřednictvím tiskového mluvčího vzkázala, že kontrola Bohumíně neproběhla na základě služební příkazu, který nařizuje kontroly ve zdravotnických zařízeních, ale že krajští hygienici přišli na externí podnět.

„Povinností KHS je provádět mimo jiné i kontroly poskytovatelů zdravotních služeb dle zákona a řešit podněty,“ poznamenala.

Hygienici kontroly vyrážejí v době, kdy prakticky nefunguje trasování, které mají na starosti, a kdy zaměstnancům stanic pomáhají úředníci, policisté, ale i řada dalších lidí.

Ostravských hygienikům pomáhají podle Macury i někteří úředníci magistrátu, protože stanice nestíhala dohledávat a navolávat kontakty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám