Hlavní obsah

Po koronavirové recesi může přijít druhá krize. Mnohem horší

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová ekonomika v současnosti prochází výrazným zpomalením, které bude podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) horší než světová hospodářská krize na začátku třicátých let 20. století. Po první ekonomické recesi však může bezprostředně následovat další, ještě horší. Varuje před tím Economist Intelligence Unit (EIU).

Foto: Nacho Doce, Reuters

Stav hospodaření Itálie a Španělska byl špatný už před pandemií. Na ilustračním snímku chlapec v Barceloně, který tleská zdravotníkům.

Článek

Z dubnového výhledu MMF vyplynulo, že současná recese představuje největší propad globální ekonomiky za posledních 90 let. Globální hrubý domácí produkt tak podle MMF letos klesne o tři procenta. Smaže tak celý růst z loňska, kdy o 2,9 vzrostl.

Hlavní ekonomka MMF Gita Gopinathová uvedla, že koronavirová krize ubere z globálního HDP devět bilionů dolarů, v přepočtu 220 bilionů korun. To odpovídá 168 ročním rozpočtům Česka. V roce 2021 však MMF i další ekonomové očekávají hospodářské oživení.

Podle EIU je však třeba se obávat další krize, která může následovat bezprostředně po té současné.

Světovou ekonomiku čeká nejhlubší propad za 90 let

Koronavirus

Dluhy, dluhy, dluhy...

Světové vlády dávají do oživení ekonomik v rámci stimulačních balíčku biliony dolarů, připomněl zpravodajský server BBC. Právě zadlužení států, které se tím prohlubuje, by podle EIU mohlo způsobit druhou recesi.

„Mnoho evropských zemí, které patří k nejvíce postiženým pandemií, například Itálie nebo Španělsko, mělo již před epidemií rozpočet ve špatném stavu,“ připomněla Agathe Demaraisová, která vede oddělení prognóz EIU.

„Potenciální dluhová krize ve kterékoli z těchto zemí se rychle rozšíří do dalších rozvinutých zemí i rozvíjejících se trhů, což pošle globální ekonomiku do dalšího propadu, který může být mnohem horší,“ dodala.

UniCredit: Česká ekonomika letos poklesne o 11 procent. Pokud se v květnu uvolní opatření

Koronavirus

Česká ekonomika letos kvůli dopadům globální pandemie nemoci covid-19 podle odhadu MMF klesne o 6,5 procenta, zatímco loni o 2,6 procenta vzrostla. Podle odhadu UniCredit Bank by česká ekonomika letos mohla poklesnout až o 11 procent.

Počet nezaměstnaných by se podle odhadů poradenské společnosti Deloitte mohl do konce roku ztrojnásobit ze 109 tisíc na konci roku 2019 na 305 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám